"Najsigurnije" e-putovnice zapravo su - smeće?

PUTOVNICE opremljene elektronskim čipom bile su na glasu kao najsigurnije dok britanski dnevnik The Times nije napravio putovnicu Osame bin Ladena i bombaša samoubojice koje su prošle UN-ov softverski test.

Naime, putovnice su opremljene elektronskim čipom koji sadrži biometrijske podatke o nositelju putovnice koji su zaštićeni Public Key Directory kodom i gotovo ih je nemoguće falsificirati, osim u slučaju ako imate nekoliko slobodnih minuta.

Osobi koja se za The Times pozabavila putovnicama bilo je potrebno svega nekoliko minuta da probije zaštitu i učita dvije putovnice s osobnim podacima Osame bin Ladena i bombaša samoubojice, a UN-ov softver za provjeru autentičnosti prihvatio je obje kao ispravne.

Problem e-putovnica koje su zastupljene u nekim državama sve je veći, posebice za Veliku Britaniju gdje je "nestalo"  3.000 bjanko putovnica za koje su vlasti tvrdile kako su kradljivcima posve neupotrebljive. Na sreću za većinu zemalja koje koriste e-putovnice, od njih 45, samo ih je deset potpisalo korištenje spornog PKD sustava.

Falsifikatorima se olakšava posao zbog toga što putovnice iz zemalja koje ne koriste PKD sustav prolaze provjeru i bez PKD koda. Jeroen van Beek koji je "probio" zaštitu putovnica za The Times istraživač je na Sveučilištu u Amsterdamu, a bilo mu je potrebno samo javno dostupni softver, čitač kartica za 400 kuna i dva RFID čipa od kojih svaki stoji stotinjak kuna.

V.M.

Pročitajte više