NAJSKUPLJI GRAD ZA ŽIVOT Tone SDP-ova utvrda - mladi odlaze, a stanovništvo odumire

Foto: FaH, Numbeo.com

KAD se govori o propadanju neke regije u Hrvatskoj, što zbog iseljavanja, što radi negativnog prirodnog prirasta, gotovo uvijek se govori samo o Slavoniji. Međutim, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), Primorsko-goranska županija također se suočava sa sve manjim brojem stanovnika. Tako je 2015. godinu završila na drugom mjestu po negativnom prirodnom prirastu, odmah nakon Osječko-baranjske županije. PGŽ je i druga u Hrvatskoj po broju iseljenih stanovnika.

A bez stanovnika rapidno ostaje i glavni grad ove županije. Rijeka je prema podacima DZS-a u pet godina (od 2011. do 2016.) ostala bez 7049 stanovnika. Od toga je prirodnim putem ostala bez 3249 stanovnika, dok je iz nje iselilo 3845 stanovnika.

Između dvaju popisa stanovništva, 2001. i 2011. godine Rijeka je izgubila 16.000 stanovnika. U Rijeci je prilikom posljednjeg popisa stanovništva 2011. živjelo 128.624 stanovnika, a predviđanja su da će 2021. ta brojka pasti na 114 tisuća.

Riječanka ostavila posao, prodala stan i odselila

Najviše zabrinjava podatak da se svake godine povećava broj mladih koji napuštaju grad, rađa se sve manje djece, dok sve više stanovništva stari i umire.

Nedavno smo razgovarali s Riječankom koja nam je otkrila zašto se s obitelji preselila u Njemačku. Iako su i ona i suprug imali posao u Rijeci, kazala je kako su ih troškovi života jednostavno gušili.

Zato su odlučili prodati stan, riješiti se kredita i odseliti u Njemačku.

"Ja sam samo jako razočarana, ogorčena i ljuta na sve što mi se dogodilo u Hrvatskoj i što smo kao obitelj sve više radili, a sve manje novaca imali. Kupili smo stan na kredit od 30 godina s ogromnim kamatama i uz redovan posao i muž i ja dodatno smo radili svako popodne da si omogućimo pristojan život. No nije išlo. Mogli smo ostati u Hrvatskoj i nastaviti životariti te do kraja života biti nezadovoljni, ne priuštiti ništa ni sebi ni djeci, samo negativu", ispričala nam je odmah na početku Riječanka, otkrivajući razloge koji su ih naveli na to da napuste zemlju.



A da je život u Rijeci skup potvrđuje i Numbeo - najveća svjetska baza podataka o kvaliteti života u pojedinim gradovima. Objavili su usporedbu cijena u četirima najvećim hrvatskim gradovima (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split). Prema njihovim informacijama život je najskuplji u Rijeci, u kojoj stanovnici moraju izdvojiti najviše novca za svakodnevne živežne namirnice i najam nekretnina.

SDP-ov grad

Poznato je i kako Riječani plaćaju najskuplje grijanje pa se mnogi zimi smrzavaju. A o kvaliteti i uvjetima života u Rijeci već preko 20 godina glavnu brigu vodi SDP, čiji je gradonačelnik Vojko Obersnel na toj dužnosti još od 2000. godine. Prije njega gradonačelnik je bio bivši ministar Slavko Linić.

SDP je na vlasti i u Primorsko-goranskoj županiji. Gotovo u isto vrijeme otkako je Obersnel na čelu Rijeke, njegov stranački kolega Zlatko Komadina nalazi se na čelu Županije, s kratkom pauzom kad je nakon parlamentarnih izbora 2011. godine obnašao funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

U travnju 2012. godine do lokalnih izbora 2013. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a potom se vratio u fotelju župana.

Pročitajte više