Najutjecajniji svjetski intelektualci: Uhitite papu Ratzingera!



"UHITIT ćemo Papu zbog zločina protiv čovječnosti!", najavili su jedne nedjelje u travnju prošle godine Richard Dawkins i Christopher Hitchens, nekoliko mjeseci uoči dolaska Benedikta XVI. u Veliku Britaniju. I odmah izazvali ogromni interes u vodećim svjetskim medijima. Da je takva izjava došla od nekog drugoga, vjerojatno bi bila zanimljiva samo urednicima tabloida kalibra The Suna ili Bilda.

No, imena Dawkinsa i Hitchensa u ozbiljnom svijetu bude strahopoštovanje. Prvi je vodeći svjetski evolucijski biolog. Drugi je vjerojatno najvažniji novinar današnjice, koji je zahvaljujući svojoj erudiciji i debatnim sposobnostima ušao u legendu. Obojicu je utjecajni mjesečnik Prospect 2005. godine na svojoj listi 100 najvažnijih svjetskih intelektualaca uvrstio u top 5: zajedno s Noamom Chomskim, Umbertom Ecom i Vaclavom Havelom.

Baš kao i ogromna većina vodećih svjetskih intelektualaca i znanstvenika, Dawkins i Hitchens su ateisti. Štoviše, zajedno s Danielom Dennetom i Samom Harrisom, čine okosnicu literarno-znanstvenog pokreta koji je postao poznat pod zajedničkim nazivnikom "novog ateizma". Njihova kapitalna djela "Iluzija o Bogu" (Dawkins) i "Bog nije velik" (Hitchens) i dalje se redovito pojavljuju na popisima najprodavanijih i najvažnijih knjiga na temu religije.

Stoga ne treba čuditi što je svijet njihovu najavu shvatio ozbiljno. O inicijativi za hapšenjem Benedikta XVI. raspravljalo se na CNN-u i BBC-u, a udarni prostor posvetili su im Times, Guardian, Telegraph, Washington Post...

"Papa nema imunitet, Vatikan je Mussolinijeva konstrukcija"

Vatikanski poglavar je, podsjećamo, Britaniju posjetio u rujnu prošle godine. Ideja koju su Dawkins i Hitchens zastupali bila je da ga se uhiti po istoj osnovi kao što je na britanskom teritoriju iza rešetaka 1998. pospremljen čileanski diktator Augusto Pinochet. "Diplomatski imunitet ga ne može štititi jer Vatikan nije u potpunosti priznat od strane Ujedinjenih naroda", objašnjavao je tada Hitchens.

Slučaj su Dawkins i Hitchens povjerili odvjetnicima Marku Stephensu i Geoffreyju Robertsonu, koji su izgradili karijere na slučajevima iz domene ljudskih prava. "Uvjeren sam da imunitet nije problem", objašnjavao je Stephens: "Vatikan nije u međunarodnom pravu priznat kao država. Ljudi pretpostavljaju da je Vatikan uvijek postojao, ali zapravo se radi o Mussolinijevoj konstrukciji".

Ratzinger godinama prikrivao pedofiliju

Zločin za kojeg Dawkins i Hitchens terete Papu je sustavno prikrivane pedofilije i seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenstva. Poznata je činjenica da je Ratzinger godinama bio prefekt Kongregacije za doktrinu vjere, koja bi trebala služiti kao svojevrsna crkvena "unutarnja kontrola" u lovu na svećenike pedofile. No, umjesto da zlostavljače djece izvede pred lice pravde, aktualni je Papa njihove zločine prikrivao.

Dobro je, primjerice, dokumentiran slučaj iz 1992. godine, kada je tadašnji kardinal Ratzinger u svoju zaštitu uzeo svećenika iz američke savezne države Arizone, za kojeg je ustanovljeno da je desetljećima zlostavljao djecu. Usprkos svemu, Ratzinger je pedofila ostavio u službi, iako su i iz biskupskih redova dolazili zahtjevi da ga se ukloni iz svećenstva, izvijestio je prošle godine The Associated Press, pozivajući se na dokumente iz crkvene prepiske.

"Ostarjeli grabežljivi zločinac u halji"

"Papa Benedikt XVI. je ostarjeli grabežljivi zločinac u halji, koji je desetljeća proveo spletkareći iza zatvorenih vrata kako bi došao na poziciju koju sada drži, čovjek koji vjeruje da je nepogrešiv i tako se ponaša", objašnjavao je svojevremeno Dawkins uz dodatak: "Kada njegove svećenike ulove sa spuštenim hlačama, prvi Papin instinkt je da prikrije skandal i žrtve natjera na šutnju".

"Ovaj čovjek nije iznad zakona. Institucionalno prikrivanje silovanja djece je zločin prema bilo kojem zakonu i zahtjeva pravdu i kaznu, a ne privatne crkvene ceremonije pokajanja ili podmićivanje iz Vatikana", jednako oštar bio je Hitchens, koji upravo Ratzingera i Henryja Kissingera smatra najvećim živućim zločincima nad čovječanstvom.

Shvaćate li ideju jednakosti pred zakonom?

Usprkos Dawkinsovoj i Hitchensovoj inicijativi, Papa je i dalje na slobodi, kao što ćemo ovog vikenda svjedočiti i u Zagrebu. No, njihov naum je ipak ostvaren. O pedofiliji u Katoličkoj crkvi priča se više i glasnije nego ikada. Malo tko još misli da je Papa nepogrešiv, ili da je iznad zakona.

Upravo to je Dawkins prošle godine i predvidio: "Uvjeren sam da ćemo podići razinu javne svijesti do te točke gdje će britanskoj vladi biti neugodno zbog Papinog posjeta". Kolumnist Guardiana George Monbiot, koji je podržao inicijativu, možda je i najbolje protumačio njenu poantu: "Zamislite Papu kako iščekuje suđenje u britanskom zatvoru i počet ćete shvaćati implikacije radikalne ideje koja nikada do sada nije primijenjena: ideje jednakosti pred zakonom".

Pročitajte više