Najvažniji radni doručak u Bruxellesu: Vrlo burna rasprava o Hrvatskoj

Prema posljednjim informacijama, rasprava o Hrvatskoj vrlo je burna.

Danas tijekom dana doznate ćemo o čemu se razgovaralo na radnom doručku u Bruxellesu, kojeg u ovim trenucima vodi EU povjerenik za proširenje Stefan Fuele.

Sa stalnim predstavnicima zemalja članica doručkuje uoči  ministarskog sastanka u ponedjeljak, a očekuje se da bi Hrvatska mogla dobiti signal da će pregovore zatvoriti već u lipnju.

"Nadam se da će informacije doći vrlo brzo, možda čak i SMS iz kojega bi se moglo procijeniti kako radni doručak protječe. Danas službeno nećemo čuti datum završetka pregovora, to se ostavlja za ministarski sastanak u ponedjeljak, ali ćemo po tonu izjava moći predvidjeti kako stojimo", izjavila je za Index šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić.

Danas je, kaže, najvažnije pratiti kako će Fuele reagirati i kakvu će izjavu dati. Najjači vjetar u leđa Hrvatskoj je dala EU-povjerenica za pravosuđe Viviane Reding, koja je preporučila da se zatvori Poglavlje 23.

"To će nam olakšati stvar, jer je Reding na taj način preuzela dio odgovornosti na sebe za Poglavlje 23", zaključila je Pusić.

Kako prenosi Deutsche Welle, iz krugova diplomata u Europskoj uniji ponovno se spominje 1. srpnja 2013. kao datum članstva Hrvatske u EU koji je sve realniji.

 

Pročitajte više