Najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a: BP je znao za problem još u ožujku!

IZVRŠNI direktor British Petroleuma kazao je da mu je žao zbog najveće naftne mrlje u povijesti SAD-a i problema koje je ona izazvala stanovnicima uz Meksički zaljev.

"Prvo što želim reći je da mi je žao", odgovorio je direktor BP-a Tony Hayward na pitanje što bi želio poručiti ljudima u Louisiani gdje je nafta već došla do dijelova močvara. "Ispričavamo se zbog velikih poteškoća koje je to izazvalo u njihovim životima", nastavio je Hayward te dodao kako kompanija čini sve da naftu drži podalje od obale.

Oko 30 aviona traže naftu u moru

BP ima oko 30 aviona koji traže tragove nafte u moru te oko 300 ljudi u brodicama koji je pokušavaju pokupiti. Ribari koji su se razboljeli skupljajući naftu u Meksičkom zaljevu na sudu su zatražili privremenu zabranu te traže od BP-a da radnicima da maske te ne uznemiruju radnike koji su javno rekli da se boje za svoje zdravlje.

Iz BP-a tvrde da će povećati svoje napore u zaustavljanju istjecanja nafte te zaštiti obale nakon što su svi njihovi dosadašnji pokušaju neslavno propali. "Razočarani smo zato što će nafta još neko vrijeme istjecati te ćemo udvostručiti napore kako bi je držali dalje od obale", kazao je Robert Dudley iz BP-a.

Nakon što je neslavno propala metoda "top kill", BP je smislio novo "privremeno" rješenje. British Petroleum će sada, koristeći se posebnim podmornicama, odsjeći cijev iz koje curi nafta i izravno iznad sigurnosnog ventila postaviti čep. On bi trebao prikupljati naftu koja će se zatim odvoditi do brodova na površini. Postavljanje čepa ni trebalo trajati od četiri do sedam dana, a i iz samog BP-a su priznali kako je to samo privremeno rješenje.

Dolazi sezona uragana

U međuvremenu, ne čini se kako će išta biti riješeno prije kolovoza. Da stvari budu gore, sutra dolazi dan kojeg su se svi pribojavali – početak sezone uragana. Jako puno ovisi o nepredvidivim kretanjima prirode. Ako Meksički zaljev pogodi jaka oluja, bilo kakvi radovi u dubokom moru su nemogući.

Deepwater Horizon je vjerojatno već postao treće najveće izlijevanje nafte u povijesti. Zasigurno ga nadmašuju samo Lakeview Gusher i katastrofa u Perzijskom zaljevu tijekom Zaljevskog rata.

Sve češće se mogu vidjeti ptice prekrivene naftom na obali. Među najugroženijima je populacija smeđih pelikana, amblemske ptice savezne države Louisiane. Nemoguće je procijeniti kakve učinke nafta ima na dno mora. Znanstvenici s nekoliko sveučilišta prijavili su kako su vidjeli ogromne podvodne stupove nafte dugačke kilometrima. Hayward je negirao takve vijesti, rekavši da nafta ostaje na površini.

BP znao za probleme na bušotini još u ožujku

U dokumentima koji su objavljeni u nedjelju vidljivo je da je British Petrol za probleme na bušotini u Meksičkom zaljevu znao još od ožujka te su uspjeli odgoditi testiranje kritičnog dijela opreme. British Petrolov savjetnik Scherie Douglas je regionalnom inspektoru američke Vlade poslao e-mail u kojem piše da su usred akcije osiguravanja bušotine.

U kasnijem e-mailu okružnom inspektoru Douglas piše kako BP želi začepiti bušotinu prije testiranja uređaja koji preventivno zatvara bušotinu u trenutku eksplozije. Regionalni inspektor Frank Patton je rekao kako ne mogu odgoditi testiranje te je tada BP dobio odgodu od višeg inspektora Davida Trocqueta. On je od BP-a tražio da cementom začepi bušotinu te potvrdi začepljivanje. Ne zna se koliko je odgođen test.

Pročitajte više