Najveća opasnost nakon tsunamija - onečišćena voda

SPREČAVANJE izbijanja zaraznih bolesti diljem južne Azije, koju su pogodili smrtonosni tsunamiji, utrka je s vremenom, ali suprotno raširenom mišljenju najveću prijetnju preživjelima ne predstavljaju tisuće raspadajućih tijela, već onečišćena voda, smatraju zdravstveni djelatnici.

Onečišćena voda glavni je faktor rizika u širenju smrtonosnih bolesti, poput kolere i malarije, a djelatnici humanitarnih organizacija pokušavaju organizirati dopremu što više pitke vode u pogođena područja.

"Ne postoji opasnost od izbijanja epidemija zbog mrtvih tijela", kazala je regionalna glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Harsaran Pandey u New Delhiju.

Većina prijenosnika bolesti ne preživi dugo u ljudskom tijelu nakon smrti a izvori akutnih infekcija vjerojatno će biti preživjele žrtve tsunamija koje možda već i jesu prijenosnici bolesti, smatra WHO.

Tsunamiji su uništili zalihe pitke vode, te zagadili preostale izvore pitke vode. Upravo ta onečišćena voda, smatra WHO, predstavlja najveću opasnost za preživjele.

Međunarodne zdravstvene organizacije upozoravaju da bi broj žrtava tsunamija, koji se sada procjenjuje na više od 120.000, mogao biti udvostručen ako u pogođenim zemljama izbiju epidemije zaraznih bolesti.

Prvi simptom pijenja onečišćene vode je proljev, a liječnici na Šri Lanki i u nekim drugim zemljama već javljaju o prvim slučajevima proljeva i povraćanja.

WHO i druge humanitarne organizacije šalju tone tableta za pročišćavanje vode u Indoneziju, Šri Lanku i na Maldive.

Tijela koja se raspadaju možda ne predstavljaju opasnost za preživjele, ali sigurno predstavljau opasnost za humanitarne djelatnike koje bi u dodiru s mrtvim tijelima mogli biti zaraženi tuberkulozom, hepatitisom, HIV-om, kao i salmonelom, tifusom i kolerom.

UN-ova organizacija za djecu UNICEF objavila je da su djeca jedna trećina žrtava tsunamija, te upozorila da su preživjela djeca, od kojih su mnoga ostala bez obitelji, također najosjetljivija te bi mogli postati žrtvama raznih bolesti.

Pročitajte više