Najveća švicarska banka mogla bi se opet naći na optuženičkoj klupi zbog pranja novca

Foto: ubs.com

FRANCUSKO tužiteljstvo zatražilo je pokretanje sudskog procesa protiv švicarske banke UBS zbog sumnji da su francuskim državljanima omogućili porezne prijevare, javljaju francuski mediji.

UBS najveća je švicarska banka s više od 60.000 zaposlenih, ali francusko tužiteljstvo odlučno je u namjeri da ih procesuiraju. Središnjica je optužena za pranje novca, a francuska podružnica suočava se s optužnicom za pomaganje s pranjem novca i poreznim prijevarama. Raoul Weil, jedan od šefova UBS-a, također bi mogao završiti na suđenju zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Prva istraga u Francuskoj otvorena je nakon što je zviždač objavio dokumente o navodnom skrivanju toka novca u Švicarsku između 2004. i 2012. godine. Zaposlenici banke navodno su nudili bogatim francuskim klijentima tajno prebacivanje novca u Švicarsku gdje bi plaćali znatno niže poreze.

Njemačka je prošle godine dala dokumente o računima francuskih klijenata u švicarskim bankama. Izvor blizak istrazi kaže da je samo 2008. godine u Švicarskoj bilo gotovo 12 milijardi eura francuskog novca.

2013. i 2014. godine UBS je prvi put optužen za pranje novca i francuski sud naredio je plaćanje jamčevine u iznosu većem od milijarde eura, što je banka i uradila. UBS je nedavno obratio se sudu za ljudska prava u Strasbourgu ne bi li im pomogli u smanjivanju jamčevine.

Belgijsko pravosuđe također sudi UBS-u zbog sumnji u porezne prijevare nakon otkrivanja off-shore kompanija u Panama Papers.

Pročitajte više