Najveća svjetska konferencija o AIDS-u u Torontu

TISUĆE stručnjaka za AIDS, aktivista i političara, okupile su se u nedjelju u Torontu, na najvećoj svjetskoj konferenciji posvećenoj borbi protiv te zarazne bolesti, kojom je diljem svijeta zaraženo gotovo 2,3 milijuna djece.

Premda postoji lijek koji sprečava prenošenje virusa HIV/AIDS sa zaražene trudne majke na bebu prilikom poroda, mnoga djeca, osobito u Africi, podlegnu toj bolesti prije svog petog rođendana zbog neodgovarajuće liječničke skrbi.

U posljednjih 25 godina od AIDS-a je ukupno umrlo više od 25 milijuna ljudi.

"To se ne može tolerirati. Ta brojka optužuje međunarodnu zajednicu i multilateralne agencije", rekao je posebni izaslanik UN-a za AIDS u Africi Stephen Lewis. On je za loše stanje u Africi okrivio farmaceutske tvrtke i apatične vlade, ustvrdivši da se na Zapadu lijekovi s uspjehom koriste kako bi se zaraženi uspješno liječili od rođenja. "Zašto je život djeteta sa Zapada vredniji od života afričkog djeteta?", upitao se Lewis.

Na 16. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Torontu, koja traje od nedjelje do petka, okupilo se 24,000 izaslanika iz 132 zemlje svijeta.

Pročitajte više