Najveći afrički izvoznik pamuka planira zaustaviti izvoz, otvara tvornice za preradu

Foto: Shutterstock

BENIN je u posljednjih nekoliko godina postao vodeći proizvođač pamuka u Africi, a sada najavljuje razvoj vlastite tekstilne industrije, čije proizvode planira plasirati i na europsko tržište.

Benin je u 2020. i 2021. proizveo 728 tisuća tona pamuka i trenutno ga uglavnom izvozi u Bangladeš.

"Odlučili smo da više nećemo prodavati sirovi pamuk. Preradit ćemo ga, u prvom redu gradnjom integriranih tvornica tekstila", rekao je Letondji Beheton, direktor industrijske zone Glo-Djigbe (GDIZ), oko 45 kilometara od Cotonoua.

Industrijska zona od milijardu dolara

GDIZ je otvoren prije dvije godine kao rezultat partnerstva vlade i Arise Integrated Industrial Platformsa (Arise IIP), panafričkog pothvata u djelomičnom vlasništvu afričke razvojne banke Africa Finance Corporation.

U zonu je do sada uloženo više od milijardu dolara, a "udomit" će tvornice tekstila i lijekova, pogone za preradu indijskog oraščića i druge industrijske objekte, rekao je Beheton. 

Sustav transporta pamuka od polja do tvornice još nije uspostavljen, ali GDIZ je počeo obučavati oko 1000 radnika koji će u početnoj fazi proizvoditi odjeću od uvezenih materijala.

"Kad tvornica Glo-Djigbe počne s radom, siguran sam da ćemo više zarađivati", rekao je 46-godišnji uzgajivač pamuka Leonard Madjaedou, koji je od vlade dobio potporu za povećanje prinosa.

Planiraju zaposliti 15.000 radnika

Industrijska zona planira u 13 mjeseci zaposliti 15.000 radnika u tri tvornice tekstila, koje će imati kapacitet prerade oko 40.000 tona pamučnih vlakana, rekao je Beheton.

Benin bi u konačnici trebao dobiti tekstilnu industriju vrijednu više milijardi dolara, koja bi mogla prerađivati većinu domaćeg pamuka, dodao je.

Inicijativa za otvaranje radnih mjesta i ostvarivanje prihoda preradom pamuka trebala bi omogućiti izvoz odjeće na potrošačka tržišta u Europi, Aziji, Africi i Sjedinjenim Državama, navodi Reuters.

Pročitajte više