Najviše studenata upisuje pravo ili ekonomiju: postoji studij koji ih spaja

Foto: Press
  • Današnji srednjoškolac će promijeniti 10 do 14 radnih mjesta do svoje 38 godine
  • Polovica usvojenog znanja na prvoj godini studija (za studente koji započinju četverogodišnji studij) bit će zastarjela do njihove treće godine studija

DA BUDUĆNOST poslova pripada vještinama, već desetak godina govore u Svjetskom gospodarskom forumu, ali i multinacionalnim kompanijama McKinsey i PricewaterhouseCoopers. Pritom, nije najvažnije razvijati samo digitalne vještine, što bismo možda prvo pomislili. Ključ su vještine poput kreativnog i kritičkog mišljenja, rješavanja kompleksnih problema i odlučivanja, aktivnog učenja, emocionalne inteligencije. Upravo zato je teško predvidjeti koja će zanimanja postati izlišna, ali svakako možemo reći da će najprije "izumrijeti" poslovi koji se temelje na programiranim odlukama, repetitivnim i rutinskim aktivnostima, koji ne zahtijevaju nikakvu analizu i prosudbu.

Foto: Press, Klara Dumbović

I upravo zato odluka koji fakultet odabrati i ne pogriješiti, koji su kriteriji odabira, kako znati što želite raditi za 5 ili 10 godina? Sve su to pitanja na koja je mladim ljudima teško odgovoriti. Ipak, znamo li da postoji  studij koji spaja  znanstvena područja za koja maturanti već godinama iskazuju najveći interes, ekonomiju i pravo, puno je lakše donijeti odluku – i ne pogriješiti. Jer, prijediplomski studij "Financije i poslovno pravo" Effectus veleučilišta, koji se nastavlja i na diplomskoj razini u pet smjerova, studentima donosi znanja i vještine iz dva znanstvena područja - prava i ekonomije. S jednom diplomom iz dva područja, diplomanti mogu raditi u korporativnom pravu, investicijskom bankarstvu, financijskom menadžmentu i nizu drugih financijsko – pravnih institucija.

Foto: Press, Darija Korkut

Studijski programi Effectus veleučilišta počivaju na ideji da polaznike, tijekom 3 ili 5 godina obrazovnog programa pripreme da koriste prilike i ideje i pretvore ih u financijsku, kulturnu ili društvenu vrijednost. Od prvog dana prijediplomskog studija Financije i poslovno pravo studenti "bruse" upravo te vještine na predmetima kao što su: Digitalna ekonomija i poduzetništvo, Trgovačko-ugovorno pravo, Radno pravo, Javne i poslovne financije, Strategijski management, LegalTech i FinTech, Porezni sustav u RH i mnogi drugi koji ih pripremaju za buduću karijeru. 

U struci za koju su se školovali, zaposleno je čak 98,4 posto studenata prijediplomskog studija i 98,2 posto diplomanata stručnog diplomskog studija. Effectusov obrazovni program istovjetan onom na najpoznatijim europskim sveučilištima, naveli su s veleučilišta.

Pročitajte više