Najviši toranj Europe do 2008. u Zagrebu?

HRVATSKI građevinski poduzetnik Tomo Horvatinčić u Zagrebu planira sagraditi najviši toranj Europe od nevjerojatnih 376 metara, koji bi trebao biti 10. najviša građevina na svijetu, piše Večernji list.

Horvatinčić je odmah dodao kako će prvo tražiti suglasnost struke, te kako se toranj neće graditi u centru grada.

Zagrebački toranj trebao bi imati 104 kata, a Horvatinčić predviđa da će gradnja trajati isto toliko tjedana.

Građevinski poduzetnik najviše problema očekuje s traženjem raznih građevinskih i lokacijskih dozvola, te tvrdi kako je "sama gradnja ubod komarca" u usporedbi s birokratskim problemima koji ga očekuju.

Toranj će imati čeličnu konstrukciju kakvu imaju najpoznatije visoke građevine poput Petronas tornjeva u Maleziji i Sears tornja u Chicagu.

Odobri li mu se gradnja prije projekta, piše Večernji list, Horvatinčić planira poslati tri injženjera i arhitekta u New York kako bi tamo proučavali gradnju ekstremno visokih građevina.

"Jedini moj uvjet da sagradim najveći europski toranj i u to uoči mogućeg ulaska Hrvatske u Europu, jest da mi gradski čelnici donesu građevinsku dozvolu na gradilište." - kazao je Horvatinčić u razgovoru za Večernji list, te zapitao: "Ako to može dobiti Donald Trump u Americi od gradonačelnika, zašto ne bih mogao i ja ovdje?"

Horvatinčićev toranj izgledom bi trebao sličiti na toranj Deutsche Bank-a u Frankfurtu (na fotografiji), a isti poduzetnik trenutno gradi Hoto business tower u Savskoj.

Pročitajte više