Nakladnici i knjižari traže donošenje Zakona o knjizi

U povodu nezavidna položaja hrvatske knjige u koji je zapala zbog vezane prodaje knjiga i novina danas je na "Interliberu" Zajednica nakladnika i knjižara priredila okrugli stol "Pet do 12 za hrvatsku knjigu" na kojem je istaknuto kako je nužno bolje organizirati hrvatske nakladnike i donijeti zakon o knjizi.

Božo Rudež u ime Zajednice istaknuo je kako zbog te dramatične situacije, zapravo agonije hrvatske knjige, državnim ustanovama treba poslati jasne zaključke o tome što treba učiniti kako bi se spasila knjiga. "Moramo se oduprijeti tržišnoj anarhiji, organizirati se i zaštititi hrvatsku knjigu", istaknuo je Rudež.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Zdenko Ljevak istaknuo je kako je svrha tribine dogovoriti se što nakladnici sami mogu učiniti za spas hrvatske knjige, za što trebaju tražiti i pomoć.

Predsjedništvo Zajednice predlaže da se pitanje distribucije knjige riješi osnutkom zajedničkoga dioničkog društva, da se donesu poticajne mjere za hrvatske tiskare dodjelom povoljnijih zajmova, zatim utvrde opći uvjeti funkcioniranja hrvatskoga tržišta knjiga, donese nakladnički kodeks kojim bi se osim trgovačkih pitanja uredio odnos između nakladnika i autora, prevoditelja i lektora te da se donese zakon o knjizi.

Govoreći o pojavi jeftinih knjiga na kioscima, Josip Pavičić je upozorio na pozitivne, ali i na više negativnih posljedica, od nelojalne konkurencije, nedostupnosti tržišta pod jednakim uvjetima do preotimanja naslova s nakladničkih skladišta.

"Knjižare su sve praznije, njihov je promet ugrožen i manji je za 25 posto, ali i dalje pada", upozorio je Pavičić.

Po njegovoj ocjeni prijeko je potrebno zakonski urediti tržište knjige. "Ili svi na kioske ili nitko", rekao je, dodavši kako vezanu trgovinu (novine i knjiga) ne dopušta sadašnje zakonodavstvo.

Ako je knjiga sastavni dio novina, na nju bi trebalo plaćati PDV, rečeno je na okruglom stolu te upozoreno na prodaju knjiga na kioskima i ulicama bez računa, što nakladnicima nije dopušteno. S tim u vezi zamjereno je Ministarstvu financija što ne reagira na te pojave.

Branimir Donat upitao je je li moguće reklamom knjige reklamirati novine. Njega sve podsjeća, kako je rekao, na financijski inženjering 1991., na golu pljačku.

Prijedlozi zaključaka bit će dostavljeni Godišnjoj skupštini Zajednice nakladnika i knjižara, koja će se održati sredinom prosinca.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više