Nakladnik V.B.Z. otvorio biblioteku sabranih djela Marqueza

PONOVNIM izdanjima romana "Kronika najavljene smrti" i "Patrijarhova jesen", zagrebačka nakladnička kuća V.B.Z. otvorila je svoju novu biblioteku Sabrana djela Gabriela Garcie Marqueza.

Do 2005. u toj će se biblioteci objaviti 12 proznih djela - romana i zbirki pripovjedaka tog kolumbijskog književnika, najavio je danas urednik biblioteke Nenad Rizvanović.

Po njegovim riječima, objavit će se sve što je Marquez napisao, osim nekih njegovih publicističkih, novinskih radova.

Prvi put u Hrvatskoj izdat će se "Pustolovine Miguela Littina, ilegalca u Čileu", roman koji još nije bio preveden na hrvatski te Marquezovi nedavno objavljeni memoari "Vivir para contarla".

Među književnim kritičarima "Patrijarhova jesen" smatra se autorovim najambicioznijim projektom. Marquez je iz naizgled netipične biografije jednog latinskoameričkog diktatora stvorio labirint fluidne proze u kojoj se na čudnovat način isprepleću nasilje i korupcija, vjera, okrutnost i ljubav.

Tim romanom, za koji je autor sam napisao da je "poema o usamljenosti moćnika" Marquez je postao najhvaljeniji i najpopularniji predstavnik magijskog realizma.

"Kronika najavljene smrti" je bajkovita detektivska priča, koja se smatra tipično "markesovskom" ljubavnom ekstravagancijom ili snažnim fragmentom o obiteljskoj fascinaciji ponosom i okrutnošću. Iako sažeta, knjiga je ispunjena jakim evokacijama prepoznatljivo karipskih klaustrofobičnh osjećaja, s nezaboravnim likovima.

V.B.Z. bi ove godine trebao objaviti još "Dvanaest hodočasnika", "Sto godina samoće", "O ljubavi i drugim nečistim silama" te prvi dio Marquezovih memoara.

Gabriel Garcia Marquez (1927.) jedan je od najvažnijiih živućih pisaca, a njegov roman "Sto godina samoće" smatra se klasičnim djelom svjetske književnosti. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982.

Pročitajte više