Nakon 12 godina osuđen srpski neonacist Goran Davidović "Führer"

Screenshot: Al Jazeera Balkans

VOĐA zabranjene ekstremističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović osuđen je pred višim sudom u Novom Sadu na godinu dana zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti zbog napada na sudionike antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 2007. u tome gradu, prenijela je danas srpska novinska agencija Beta.

Davidoviću koji je u srpskim medijima i javnosti poznat po nadimku Führer, sudilo se u odsustvu jer je godinama nedostupan pravosudnim tijelima, dok je drugooptuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, dobio kaznu od godinu dana zatvora i dva mjeseca. Budući da je predviđena kazna za ovo kazneno djelo u Srbiji od 1 do 8 godina, Davidović je dobio praktički minimalnu kaznu.

Presuda u Novom Sadu, a Führer u Italiji

Ishod je to, podsjeća Vojvođanski istraživački-analitički centar (VOICE), sudskog procesa koji je ušao u 12. godinu i koji je zbog toga postao jedan od najduljih prvostupanjskih kaznenih postupaka pred novosadskim višim sudom.

Viši sud je duljinu pretkrivičnog postupka pravdao raznim razlozima: boravkom Davidovića u ekstradicijskom pritvoru, priznanjem krivnje dvojice optuženih, pogrešno navedenim adresama ili zauzetošću pojedinih svjedoka, zahtjevima okrivljenih za izuzeće zamjenika javnog tužitelja, nedolaskom branitelja zbog štrajka odvjetnika (…), navodi VOICE.

Naime, Führer je prije nekoliko godina pobjegao u Italiju, zahvaljujući propustu suda koji nije naredio oduzimanje putovnice, gdje se i danas nalazi. 

Predsjednik Neovisnog društva novinara Vojvodine: Profašističke snage su pod kontrolom srpske države

Predsjednik Neovisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, kao jedan od organizatora antifašističkog skupa iz 2007., smatra da je glavni uzrok maratonskog postupka "više puta potvrđena činjenica da se ekstremističke i profašističke snage nalaze pod kontrolom države i da su instrumentalizirani za ostvarivanje određenih političkih ciljeva".

Vojvođanski pravnik Veljko Milić ocijenio je da odnos suda prema ovom slučaju dokazuje da država "uopće ne shvaća važnost tog događaja od 7. listopada 2007.".

"Ne može se tretirati prometni prekršaj i divljanje neonacista na isti način", rekao je Milić za VOICE.

Prema njegovim riječima, ovdje je riječ o kontinuiranom vladajućem diskursu da u Srbiji nema fašizma i ekstremizma i da su to stvari koje se samo povremeno događaju pa im ne treba pridavati veliku važnost.

"U stvari, društvo je duboko 'fašizirano' i preplavljeno je postupcima desno orijentiranih mladih ljudi", naveo je.

Osuđen zbog napada na antifašistički skup 2007.

Incident se dogodio kada je sudionike antifašističke šetnje "Stop fašizmu" napala skupina pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili i unatoč policijskoj zabrani.

Oni su prethodno zapalili navijačke baklje, dizali ruke u znak nacističkog pozdrava i uzvikivali parole poput "Vojvodina – Srbija", "Srbija Srbima", "Ubij pedera" i "Ratko Mladić". Nakon toga ih je Davidović pozvao da krenu prema ogradi iza koje su prolazili antifašisti. Ubrzo je došlo do verbalnog, a onda i fizičkog sukoba. Obje strane gađale su jedna drugu kamenjem, bocama i drugim objektima.

Ustavni sud je sredinom 2011. donio odluku o zabrani neonacističke tajne organizacije "Nacionalni stroj".

Pročitajte više