Nakon Čistoće omikron poharao ZET. Tomašević: Ulažemo velike napore da se ne osjeti

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

PETI val epidemije koronavirusa, koji je obilježio najnoviji soj omikron, posebno se odrazio na javne službe u metropoli, gdje su brojni radnici zaraženi. Teška je situacija u ZET-u, u kojem je na bolovanju čak 390 vozača tramvaja i autobusa pa tako s posla izostaje svaki peti vozač.

Na situaciju se osvrnuo gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Mnoge europske metropole se muče s novim valom zaraze covidom i to utječe na javne i komunalne službe. U prosincu smo imali problema s odvozom otpada kada je omikron poharao djelatnike Čistoće.

Sada imamo problema s radnicima ZET-a, posebno vozačima, i to definitivno otežava funkcioniranje javnih i komunalnih službi.

Ulažemo doista velike napore da to građani što manje osjete te da to što manje poremeti svakodnevno funkcioniranje grada", rekao je gradonačelnik.

I Marić komentirao bolovanja

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su i privatni i javni sektor pred istim izazovom.

"To je izazov za sve nas da se organiziramo koliko je bolje moguće, da ne dođe do nekakve ugroze funkcioniranja poslovanja javnih službi, od onih za građane možda najbitnijih, javnog prijevoza i komunalnih usluga, koje jednostavno moraju funkcionirati. Tu je odgovornost i središnje i lokalne vlasti da iznađu način da sve funkcionira kako treba", komentirao je Marić.

Na nekim linijama prilagodili raspored

Podsjetimo, iz ZET-a su jučer potvrdili da je 390 vozača tramvaja i autobusa trenutno na bolovanju, najveći dio njih zbog zaraze koronavirusom i samoizolacije, pa korisnicima koji zbog kašnjenja linije zakasne na posao ili u školu nude ispričnicu. 

"U trenutnim okolnostima u kojima živimo, vezano za epidemiološku situaciju, nažalost i naši vozači su obuhvaćeni zdravstvenim tegobama. Na bolovanju je u ovome trenutku oko 390 vozača autobusa i tramvaja te vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, a navedena brojka se svakodnevno mijenja", navodi se u odgovoru ZET-a Hini.

Na pitanje o uzrocima kašnjenja brojnih linija javnog prijevoza, kako autobusa tako i tramvaja, dodaju da se najveći postotak odnosi na bolovanja uzrokovana koronavirusom i samoizolacijom. 

"Cijenjene korisnike ljubazno molimo za razumijevanje, jer se stanje mijenja na dnevnoj razini, odnosno iz sata u sat te se ulažu iznimni napori kako bi se usluga realizirala u predviđenom obimu", poručuju te dodaju da se neka vozila povlače iz prometa i zbog poteškoća koje je epidemija izazvala u servisnom dijelu, gdje je također smanjen broj radnika. 

Ističu i da su na nekim linijama prilagodili raspored te da se ulažu napori da ove okolnosti što manje utječu na redovito funkcioniranje javnog prijevoza.

Pročitajte više