Nakon dvije godine rasta pale aktivnosti u kineskoj industriji

Foto: EPA

AKTIVNOSTI u kineskoj industriji pale su u prosincu nakon više od dvije godine neprekinutog rasta, ukazujući na izazove s kojima se Peking suočava u nastojanjima da prebrodi trgovinski sukob s Washingtonom i da smanji rizik osjetnog usporavanja aktivnosti u novoj godini.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) pao je u prosincu na 49,4 boda, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno istraživanje državnog zavoda za statistiku (NBS).

Vrijednosti niže od 50 bodova iskazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Pad nakon dvije godine neprekinutog rasta

Istraživanje NBS-a tako je očitovalo pad aktivnosti u kineskoj industriji u prosincu nakon nešto više od dvije godine neprekinutog rasta, signalizirajući posustajanje aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta u sjeni kinesko-američkog trgovinskog sukoba.

Posebno brine pad ukupnih novih narudžbi u kineskoj industriji u uvjetima tvrdokorno slabe domaće potražnje i posustajanja globalnog gospodarskog rasta. Prosinac je tako označio prekid razdoblja njihova neprekinutog rasta koje je trajalo dulje od godinu dana.

Nove izvozne narudžbe pale su sedmi mjesec zaredom.

Kineska vlada procjenjuje da će gospodarstvo unatoč naznakama posustajanja ove godine porasti zacrtanih oko 6,5 posto, nakon 6,9-postotnog rasta u 2017. U idućoj godini očekuje se daljnje usporavanje aktivnosti.

U Svjetskoj banci procjenjuju da će u 2019. kinesko gospodarstvo porasti 6,2 posto, što predstavlja snažan rast prema globalnim standardima ali u kineskim okvirima najnižu stopu rasta u gotovo 30 godina.

Očekuje se da će Peking u idućim mjesecima uvesti dodatne poticajne mjere za gospodarstvo. Pojačan naglasak mogao bi biti i na poticanju domaće potražnje, posebno u kontekstu preusmjeravanja težišta u gospodarstvu s izvoza i ulaganja na potrošnju.

Pročitajte više