Nakon Glavaša, bez generalskih činova ostaju i Norac, Blaškić i Zagorac?

PREDSJEDNIK države Ivo Josipović pronašao je zakonski temelj koji mu omogućava da umirovljenim časnicima Hrvatske vojske, osuđenima za ratne zločine, oduzme činove i odličja.

Kako prenosi Globus, Josipović i njegovi savjetnici dovršavaju nekoliko velikih političkih odluka i inicijativa u okviru ranije najavljenog projekta “Pravda”, na kojemu je i dobio povjerenje birača. Među njima je svakako najzanimljivija odluka da, nakon oduzimanja činova i odlikovanja Branimiru Glavašu zbog presude za ratne zločine, isto učini i sa svim ostalim umirovljenim časnicima koji su počinili kaznena djela i osuđeni su na zatvorske kazne dulje od tri godine.

Sljedeći na redu su generali Mirko Norac i Tihomir Blaškić, koji su osuđeni zbog ratnih zločina,t e Vladimir Zagorec, zbog krađe dragulja u MORH-u. Predsjednik je upozorio da će, na temelju zakonskih ovlasti, jednako postupati prema svima koji su ispunili zakonske uvjete da im se oduzmu činovi.

Prema izjavi Globusu, Josipović je prionuo pažljivom proučavanju zakona i otkrio mogućnost oduzimanja činova časnicima koji nisu u djelatnoj vojnoj službi. Prema njegovom objašnjenju, 166. članak Zakona o oružanim snagama Republike Hrvatske propisuje da se čin može oduzeti vojnoj osobi koja je pravomoćno osuđena na kaznu dulju od tri godine zatvora, a članak 4. istog Zakona precizno definira tko je vojna osoba. Između ostaloga, Branimir Glavaš do 2011. godine ima čin pričuvnog general bojnika te mu taj status omogućava oduzimanje čina. 

Pročitajte više