Nakon Katrine New Orleans poplavljen, stotine mrtvih

URAGAN Katrina poharao je američku obalu Meksičkog zaljeva ostavivši iza sebe stotine mrtvih i poplavivši brojna područja, uključujući i povijesno središte New Orleansa.

Kako javlja CNN, New Orleans je više nalikovao na ratnu zonu nego na modernu američku metropolu, kada su u utorak pripadnici Obalne straže sanirali pustoš koju je iza sebe ostavila Katrina.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin rekao je da je 80 posto grada pod vodom, te da će zbog probijanja nasipa do sredine dana biti poplavljene i neke zasad pošteđene gradske četvrti.

Nagin je rekao da prebrojavanje mrtvih u New Orleansu "još nije ni počelo", premda su mrtva tijela primjećena u vodi, a tridesetak se zgrada urušilo, uključujući i jedan veliki stambeni kompleks.

"Mrtva tijela plutaju po vodi. Spasioci ih stavljaju sa strane, pokušavajući spasiti preživjele." - kazao je Nagin za CNN.

Broj mrtvih u Biloxiju, 145 km istočno od New Orleansa, mogao bi se brojati u stotinama, javila je televizija CBS. U tom su se gradu također srušile brojne kuće.

Nacionalna garda Louisiane ušla je u povijesnu francusku četvrt New Orleansa kako bi zaustavila nasilje i pljačku koja je počela u utorak, javili su mediji.

Američki predsjednik George W. Bush prekinuo je odmor i vratio se iz Teksasa u Washington kako bi koordinirao pomoć područjima pogođenim uraganom, a očekuje se da će ovog tjedna posjetiti regiju.

On je obećao federalnu pomoć i pozvao Amerikance da upute svoje donacije.

Guvernerka Louisiane Kathleen Blanco rekla je da su štete veće nego što se strahovalo uoči dolaska Katrine. Glavna bolnica, Charity Hospital, više ne funkcionira te se očekuje evakuacija.

"Ceste su poplavljene, struje nema, telefoni ne rade, nema hrane, stabla su srušena", rekla je Blanco novinarima u glavnom gradu te američke savezne države Baton Rougeu.

"Mnogo ljudi izgubilo je živote, i još uvijek ne znamo koliko je još žrtava, zato jer se fokusiramo na spašavanje preživjelih." - dodala je Blanco.

Pročitajte više