Objavljena prognoza za vikend. Stiže još saharskog pijeska

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon jutra koje će biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima, u većini krajeva tijekom dana trebalo bi biti pretežno sunčano i uglavnom suho vrijeme, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni, a na krajnjem jugu jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će biti pretežno sunčano te danju toplo i vrlo toplo. Poslijepodne mjestimice umjerena naoblaka, a u Dalmaciji navečer postoji mogućnost za pokoji lokalni pljusak. Vjetar slab, ponegdje do umjeren jugozapadni, na Jadranu i umjereno jugo. Najniža temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 13 i 18, a najviša većinom od 22 do 27 °C.

Potom slijedi promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima, ponegdje kiša i pljuskovi s grmljavinom, u nedjelju češće na Jadranu i u predjelima uz njega, a u ponedjeljak i drugdje na kopnu. Vjetar slab, u subotu ponegdje do umjeren jugozapadni, a na Jadranu i umjereno jugo. Temperatura zraka bez veće promjene.

U nedjelju pogoršanje, stiže saharski pijesak

Kako prognozira Bojan Lipovšćak za N1, u nedjelju stiže oslabljena hladna fronta uz manji pad temperature. Hladna fronta će se brzo premještati od zapada prema istoku, a obilne oborine moguće su na južnom Jadranu i u središnjim krajevima unutrašnjosti.

Uz grmljavinu, pljuskove i udare vjetra moguća je i pojava tuče. Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žučkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo red kiše red sunca temperatura zraka u okviru prosjeka za kraj svibnja.

S krajem tjedna trebalo bi biti toplije uz dulja sunčana razdoblja i slab razvoj dnevne naoblake te rijetke poslijepodnevne pljuskove u planinskim krajevima.

Pročitajte više