Nakon korisnika Hotmaila, na udaru su Gmail, Yahoo mail i AOL

NAKON jučerašnje krađe tisuća lozinki s Hotmaila, danas su na udaru korisnici Gmaila i Yahoo maila i AOL-a javljaju svjetski mediji.

Google je za BBC potvrdio da je njihov sustav elektroničke pošte na udaru takozvane "phishing" sheme putem koje se na lažnim internet stranicama mami ljude da ostave svoje osobne podatke poput bankovnih računa ili lozinki.

"Čim smo doznali za napade, poduzeli smo mjere za promjenu lozinki kod zahvaćenih korisničkih računa", rekao je Googleov glasnogovornik.

Objavljena nova lista lozinki


U Googleu naglašavaju da nije riječ o sigurnosnom propustu kod Gmaila, već o prevari kojom hakeri pokušavaju doći do osobnih podataka. Ispočetka se mislilo da su njome obuhvaćeni samo Hotmail korisnici, no nakon objavljivanja liste njihovih lozinki, pronađena je sljedeća lista s 20 000 e-mail adresa i pripadajućih zaporki. Ovoga puta radilo se o Hotmailovim, Yahoovim, AOL-ovim i Gmailovim korisničkim računima. Još uvijek nije potvrđeno radi li se o istom "phishing" napadaču.

Glasnogovornik Microsofta upozorava korisnike na povećan oprez pri otvaranju poveznica i priloga u e-mailovima koji su nepoznatog podrijetla, redovnu instalaciju antivirusnog softvera i mijenjanje lozinki.

Pročitajte više