Nakon mjeseci i mjeseci "kimanja glavom": Adlešič protiv zakona o umjetnoj oplodnji

PRIJE početka današnje sjednice Vlade udruga Roda dostavila je Vladi, prije svega, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi preko pet tisuća potpisa peticije za povlačenje Nacrta prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji, zbog njegove "restriktivnosti, neprihvatljivih rješenja i neshvaćanja problema potpuno neprimjeren građanima - osobama s problemom neplodnosti kojima je namijenjen".

Potpisi na internetskim stranicama udruge Roda www.roda.hr prikupljani samo četiri dana i to od dana kada su Vlada i njen ministar Darko Milinović najavili da će zakon ići u hitnu proceduru. Iz udruge napominju da je ovako dobar odaziv u kratkom vremenu pokazatelj da građani ovakav zakon niti žele niti se s njime slažu. A ne slaže se s njim, od danas, ni potpredsjednica Vlade a unutarnju politiku, liberalka Đurđa Adlešič.

Nakon duljeg perioda bespogovornog prihvaćanja svih odluka Vlade, Adlešič je danas napustila sjednicu Vlade iz razloga što joj je spomenuti zakon "restriktivan, konzervativan i svjetonazorski neprihvatljiv". Druga potpredsjednica, Jadranka Kosor, glasala je za Nacrt kao i ostatak Vlade, pa je on upućen u saborsku proceduru. Ovo je, inače, druga peticija s pet tisuća potpisa danas adresirana na Vladu i Milinovića. Prva mu je stigla od vinkovačkih ugostitelja koji traže austrijski model zabrane pušenja u javnim prostorima.

C.D.
Foto: Index

Pročitajte više