Nakon nadzora smjene u splitskom Pučkom otvorenom učilištu

VESNA BALENOVIĆ, predsjednica udruge "Zviždač" danas je na novinskoj konferenciji u Splitu kazala kako je akademska zajednica na čelu s ministrom Draganom Primorcem pokazala odlučnost, snagu i volju da sama izađe na kraj sa nepravilnostima i kriminalnim radnjama u svojoj sredini.

"Nije bila potrebna intervencija niti asistencije USKOK-a, državnog odvjetništva i stotine policajaca. Spektakularna akcija praćena tv kameram i novinarima u ovom slučaju je izostala. Veći broj prosvjetnih inspektora i stručnjaka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, strpljivo je u tišini i diskreciji, odgovorno obradio delikatan nadzor nad opsežnom dokumentacijom i radom Pučkog otvorenog učilišta u Splitu", priopćila je Vesna Balenović.

Da podsjetimo, nakon što je prosvjetna inspektorica nada Stanović obavila inspekcijski nadzor u Pučkom otvorenom učilištu u Splitu, te iskazala nepravilnosti u radu, sama se našla na službeničkom sudu, umjesto da su otklonjene brojne nepravilnosti na koje je ukazala. Nakon toga je reagirala Vesna Balenović i kontaktirala ministra Primorca. Temeljem prikupljenih informacija ministar je odmah povukao sudski postupak protiv inspektorice, osobno joj se ispričao, te naredio temeljitu reviziju tog slučaja.

Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Marjan Kajmak i više prosvjetne inspektorice Jasna Galić-Minarik  i Paulina Grbić-Glavinja izvijestili su da nije bilo zakonske osnove za poništenje svjedodžbi i drugh javnih isprava, ali je zato utvrđen čitav niz drugih nepravilnosti, u vođenju dokumentacije, izdavanja javnih isprava i njihovom čuvanju. Zbog toga je predloženo da Gradsko vijeće Splita razriješi dužnosti ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Jozu Katića i sve ostale članove vijeća učilišta i da se Ante Radovčić smjeni s čelnog mjesta prosvjetnog inspektorata u Splitu. Predloženo je i da budući ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta predloži mjere opomene pred otkaz tj. izricanja otkaza za djelatnice Mirjanu Pelcl i Helenu Petrinović-Siriščević, zbog neurednog vođenja i uništenja dokumentacije.

Udruga Zviždač i Ministarstvo upozoravaju da se neće zaustaviti na ovom slučaju, bez obzira na moguće pritiske, te najavljuju još nekoliko predmeta, čije je rješavanje u tijeku.

D.M.
Foto: K.H.

Pročitajte više