Nakon napada na Teslu u Njemačkoj, tisuće bile bez struje. Otvorena istraga

Foto: EPA

Ured javnog tužitelja u istočnom njemačkom gradu Frankfurtu na Odri otvorio je istragu o nedavnom napadu na elektroenergetsku mrežu koja opskrbljuje Teslinu Gigafactory u području Berlin-Brandenburga. Napad su izveli aktivisti za zaštitu okoliša koji su kampirali u blizini lokacije. Premda se ne zna identitet napadača, govori se i o ekstremno lijevim grupama.

Glasnogovornica Ureda Carola Ochs izjavila je za njemačku novinsku kuću dpa da istrage idu dalje nakon incidenta u "svim smjerovima" i da se radi o kaznenom djelu sabotaže infrastrukture koja nanosi štetu zajednici.

Tisuće kućanstava bilo bez struje

Električni stup u Brandenburgu pokazao je tragove paljenja nakon napada, a istraga se temeljila i na optužbama za ometanje javnih radova i podmetanje požara. Nestanak struje koji je uslijedio privremeno je isključio struju za tisuće kućanstava u nekoliko četvrti Berlina.

Vjerojatno će proizvodnja u Tesli biti zaustavljena do kraja tjedna, što je mnogo dulje nego što se prvotno mislilo, priopćila je jučer kompanija.

Ochs je rekla da je njemački savezni državni tužitelj također obaviješten o slučaju i da će imati pravo preuzeti istragu ako to želi ili vidi potrebu. Krajnje ljevičarski ekstremistički "Volcano Group" rekao je da je napao električnu mrežu. No, točan identitet počinitelja još uvijek nije poznat.

"Podmetnuti požar je poremetio rad bolnice"

U odvojenom komentaru za dpa, njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da je "navodna akcija lijevog ekstremizma" bila "ozbiljan podmetnuti požar".

Napomenula je da su tisuće stanovnika šireg područja Berlina ostale bez struje, a isključenja struje utjecala su na bolnice i medicinske operacije koje provode liječnici. "Moramo imati oštru reakciju", rekla je dok je pozivala ured javnog tužitelja da poduzme mjere i izrekne "stroge kazne".

"Volcano Group" tvrdi da je napad bio odgovor na Teslin tretman radnika i okoliša. Tvornica Tesla u Grünheideu namjerava se proširiti, izazivajući zabrinutost ekoloških aktivista da će to ugroziti šume i opskrbu vodom tog područja.

Pogon Tesle paraliziran

Tvornica Tesle sposobna je proizvesti 750 vozila dnevno. Napad je, međutim, privremeno paralizirao pogon. Izvršni direktor Tesle Elon Musk napisao je na svojoj društvenoj mreži X da su glupi oni koji su sabotirali električnu mrežu. Očekuje se da će sabotaža kompaniju koštati stotine milijuna eura.

Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg započela je s radom u ožujku 2022. i sada ima oko 12 500 zaposlenika.

Pročitajte više