Nakon nekoliko tjedana prosvjeda francuska vlada poslala sporni zakon o radu u parlament

Foto: Hina

NAKON tjedana prosvjeda, od kojih su neki završili žestokim sukobima, francuska socijalistička vlada poslala je u parlament prijedlog zakona o radu unatoč velikim izgledima da će ga pobunjeni zastupnici u redovima vladajuće stranke predsjednika Francoisa Hollandea srušiti.

Poraz u parlamentu nanio bi novi udarac jako nepopularnom Hollandeu godinu dana prije izbora. Prije samo nekoliko tjedana, suočen s velikim protivljenjem, bio je prisiljen odustati od planova o oduzimanju francuskog državljanstva građanima osuđenima za terorizam.

"Došlo je vrijeme da se omogući parlamentu da dotjera tekst (prijedloga zakona). Bi li trebali popustiti zbog uličnih prosvjeda i povući taj tekst? Ne", rekla je ministrica rada Myriam El Khomri za francuski list Le Parisien dok se parlament sprema otvoriti raspravu.

Protivnici traže povlačenje teksta koji daje veća prava poslodavcima, napose što se tiče određivanja radnog vremena, te pojašnjava uvjete za otpuštanje. Unatoč stanovitom napretku, kritičari i dalje smatraju nacrt presklonim poslodavcima i čimbenikom nesigurnosti za zaposlenike, uglavnom mlađe.

Sindikati i drugi protivnici prijedloga zakona planiraju nove prosvjede u Parizu i drugim gradovima kasnije u utorak.
 

Pročitajte više