Nakon objave "džihada" Etiopija okupirala još jedan somalski grad

DAN nakon što je Unija islamskih sudova, glavna paravojna formacija u građanskim ratom pogođenoj Somaliji, pozvala svoje sunarodnjake na "sveti rat" protiv susjedne Etiopije, dolaze izviješća kako su etiopske snage okupirale još jedan grad u Somaliji.

Svjedoci govore kako je u subotu ujutro najmanje 500 etiopskih vojnika ušlo u Wajid, grad 70 km sjeverno od Baidoe, sjedišta privremene somalske vlade u koje su Etiopljani bili ušli prije dva dana. Etiopljani su bez otpora razoružali lokalnu miliciju u Wajidu i preuzeli nadzor nad aerodromom.

Iako Etiopija poriče da su njene trupe u Somaliji, promatrači vjeruju kako je taj potez nastojanje da se podrži privremena vlada predsjednika Abdullahija Yusufa - nominalni nositelj somalskog suvereniteta kojeg su svojevremeno bile priznale susjedne afričke države. U Baidoi, gdje se nalazi sjedište vlade, nedavno je došlo do panike nakon što je stotinjak vladinih vojnika prebjeglo Uniji islamskih sudova, a islamističke prethodnice došle na 60 km od grada.

Islamisti su na dolazak etiopske vojske reagirali pozivom na sveti rat i proglašenjem Yusufa i njegove vlade etiopskim marionetama. Isto tako su objavili kako raskidaju nedavno potpisan sporazum o primirju između s privremenom vladom te da neće otići na pregovore o trajnom miru koji se imaju održati u Kartumu.

Vjeruje se kako će ulazak etiopskih snaga u Somaliju ozbiljno destablizirati ionako nestabilni Rog Afrike. Osim što je tradicionalno kršćanska Etiopija dugo vremena ratovala s većinski muslimanskom Somalijom, vjeruje se da islamistima podršku pruža i Eritreja, država koja je nedavno s Etiopijom vodila krvavi granični rat.

D.A.

Pročitajte više