Nakon optužnice u aferi Dijagnoza šef saniteta HOS-a optužen i za sprječavanje dokazivanja

Screenshot: Google Maps/Street View

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv ratnog šefa saniteta HOS-a dr. Borisa Samaržije, koji je 2009. godine već optužen u aferi Dijagnoza. Novom optužnicom Samaržija se tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

"Stiže tužba i protiv tebe, ali ću ti ja naći svjedoke"

Optužen je da je tijekom lipnja i srpnja 2015. godine kontaktirao Davora M. M., inače, svjedoka u kaznenom postupku koji se vodi protiv M. M. i I. T. zbog kaznenog djela prevare, odnosno, lažiranja statusa HRVI. Samaržija je od svjedoka tražio da kaže da su bili u IX. bojni HOS-a i da su tamo ranjeni.

Na sastanku kod Pravnog fakulteta u Splitu objasnio mu je da će M. M. i I. T. biti oslobođeni ako bude svjedočio u njihovu korist, a kazao mu je i kako je za dva mjeseca doći neka tužba i protiv njega, ali da će mu on naći svjedoke.

Samaržija je negirao da je počinio djelo.

Sređivao papire za mirovine da pomogne braniteljima, a ne zbog novca?

Kada je početkom 2008. godine priveden u aferi Dijagnoza, Samaržija je kazao da nije rješavao papire za mirovine zbog novca, već kako bi pomogao braniteljima. Kod njega je prilikom pretrage nađeno 110 pečata različitih liječnika kojima se koristio kod sređivanja papira za mirovine.

Zanimljivo je da je u Dijagnozi uhićen dr. Damir Rebić, koji je već bio priveden 1998. godine u aferi MIORH. Bio je član liječničke komisije koja je sređivala prijevremenu mirovinu za prekobrojne radnike brojnih splitskih tvrtki. Suđenje u aferi MIORH nije privedeno kraju unatoč tome što je optužnica podignuta prije 16 godina. U međuvremenu su umrla dva okrivljenika, i dr. Rebić i dr. Božinović.

Ni suđenje u slučaju Dijagnoza nije daleko odmaklo. Nedavno je spis zadužio novi sudac, no i tu su se ispriječili tehnički problemi. Umro je jedan od optuženih Mladen Jelavić.

Pročitajte više