Nakon povijesnog rekorda, Dow Jones nastavlja rasti

Foto: Guliver image/Getty images

NA WALL STREETU su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dosegnuvši nove rekordne razine, što se zahvaljuje špekulacijama da je Jerome Powell vodeći kandidat za mjesto predsjednika američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,02 posto, na 23.163 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.562 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,29 posto, na 6.605 bodova.

U mirnom trgovanju, bez značajnijih vijesti, Dow Jones i S&P 500 indeks blago su porasli pred sam kraj trgovanja, nakon vijesti da je guverner Feda Jerome Powell glavni kandidat za predsjednika središnje banke, s obzirom da u veljači iduće godine istječe mandat Janet Yellen.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da će za koji dan objaviti svoju odluku o čelnom mjestu Feda, a kandidati su, osim Yellen i Powela, još i Trumpov ekonomski savjetnik Gary Cohn, bivši Fedov guverner Kevin Warsh i profesor ekonomije na sveučilištu Stanford John Taylor.

Izbor Powella bilo bi, kažu analitičari, dobro rješenje za tržište kapitala jer bi on nastavio umjerenu monetarnu politiku kakvu je vodila Janet Yellen.

"Smatra se da bi Powell nastavio putem Janet Yellen, a kako tržište voli stabilnost, on je prihvatljiviji od alternativa. To je i glavni razlog rasta cijena dionica u posljednjim trenucima trgovanja jer ne vidim niti jedan drugi", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

I dok su Dow Jones i S&P 500 blago porasli, Nasdaq indeks oslabio je zbog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše dionice Applea koja je pojeftinila više od 2 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,26 posto, na 7.523 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 12.990 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.368 bodova.

Pročitajte više