Nakon smjene Bele Tonkovića podijeljenost Hrvata u Vojvodini

SMJENA Bele Tonkovića s čelne funkcije Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i imenovanje Petra Kuntića za privremenog predsjednika stranke izazvali su podijeljenost među članstvom.

Kuntić je u izjavi za program na hrvatskom Radio Subotice istaknuo kako je svjestan te činjenice, ali očekuje da će se raspoloženje članova DSHV-a promijeniti nakon demokratizacije stranke.

"Kada se uvjere da ne ponavljamo Tonkovićeve greške nepovjerenje će vremenom nestati", rekao je Kuntić i dodao da će konačnu riječ o svemu što se događalo u DSHV-u posljednjih dana dati samo članstvo na četvrtoj izvanrednoj Skupštini stranke koja će se održati na jesen.

Govoreći o statusu Tonkovića nakon njegove smjene Kuntić je objasnio da je bivši predsjednik i dalje član stranke i da "neće raditi protiv DSHV-a".

"Tonković se neće moći ponovno kandidirati za predsjednika stranke jer po izmijenjenom statutu DSHV-a čelnik stranke neće moći biti osoba koja je na tom mjestu bila u dva mandata", rekao je privremeni predsjednik DSHV-a.

Unatoč činjenici da su inicijativu za smjenu Tonkovića i s mjesta dopredsjednika Općine Subotica na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta stopirali sami predlagači - vijećnici DSHV-a, Kuntić je rekao kako se od toga nikako neće odustati.

On nije isključio mogućnost da se bivši čelnik DSHV-a opozove i s funkcije potpredsjednika Federalne unije europskih manjina u kojoj Tonković već godinama predstavlja vojvođanske Hrvate.

Petar Kuntić istaknuo je da će DSHV tražiti preispitivanje uloge i statusa ove stranke u Hrvatskom nacionalnom vijeću u kojemu usprkos svom neospornom značaju i veličini nema niti jednog predstavnika.

Sve funkcije u zastupničkom tijelu HNV-a zauzeli su članovi i simpatizeri druge, mlađe hrvatske stranke - Hrvatskog narodnog saveza.

Opće je uvjerenje kako je zbližavanju stajališta dviju suprotstavljenih stranaka vojvođanskih Hrvata najveća zapreka bio Bela Tonković.

Bela Tonković bio je predsjednik starijeg i većeg Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini od njegovog osnivanja 1991.

Smijenjen je nakon raskola u stranci na drugoj izvanrednoj skupštini DSHV-a početkom ovoga mjeseca.

Pročitajte više