KORONAKRIZA

Nakon Splita prosvjed ugostitelja u Bjelovaru i Dubrovniku, nisu radili sat vremena

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

VIŠE od 150 ugostitelja u Bjelovaru i Dubrovniku u srijedu je u akciji "3 do 12" na jedan sat prestalo usluživati goste u svojim objektima, nastavljajući time niz prosvjeda po Hrvatskoj koje je pokrenula Nacionalna udruga ugostitelja s ciljem ukazivanja javnosti i vladi na njihov težak položaj i važnost pronalaska rješenja za opstanak.

To je treći u nizu prosvjeda ugostitelja u sklopu akcije Nacionalne udruge ugostitelja za spas ugostiteljstva, u okviru koje su nedavno zatvaranjem objekata i neposluživanjem gostiju na sat vremena prvo prosvjedovali ugostitelji Istre i Kvarnera, a potom i Dalmacije.

>> Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera

"Ukupno je do sada svoje goste i javnost na teško stanje u ugostiteljstvu privremenim prestankom usluživanja upozorilo više od 1750 ugostiteljskih objekata", ističu iz Nacionalne udruge ugostitelja, uz napomenu da su u Bjelovaru i Dubrovniku svoje članove-ugostitelje na takav miran prosvjed pozvali Nezavisna udruga ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga ugostitelja Dubrovnik.

I jedni i drugi, iako na suprotnim stranama zemlje, u kontinentalnom dijelu i na moru, u prosvjedima su u srijedu, kao i njihovi kolege iz prethodnih prosvjeda, istaknuli mjere koje smatraju nužnima za spas ugostiteljske struke, teško pogođene pandemijom koronavirusa i karantenom.

Tako traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, spuštanje stope PDV-a na hranu (tj. na jelo, bezalkoholna pića, napitke, pivo i vino) na 10 posto, kao i kredite za likvidnost od HAMAG BICRO-a i za investicije od HBOR-a te državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka.

>> Novi prosvjed ugostitelja, simbolično će zatvoriti objekte u Bjelovarsko-bilogorskoj

"Ne tražimo ništa drugo nego mogućnost da radimo i pošteno zarađujemo kako bismo sačuvali radna mjesta zaposlenika, za što je nužna dostupnost sredstava za likvidnost i investicije, a uz to i porezna reforma, koja bi nam omogućila da posuđeni novac vratimo. Ne poduzme li vlada najažurnije korake u tom smjeru, slijedi nam gubitak više tisuća radnih mjesta u ovom sektoru i daljnje iseljavanje mladih", poručio je iz Bjelovara predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije Srećko Koljić.

Na teško stanje ugostitelja upozoravaju i iz Dubrovnika, koji je u ovoj turističkoj sezoni, koja je drugdje na Jadranu bila čak i solidna, najteže pogođen izostankom avionskog prometa, kruzera i turista iz dalekih zemalja.

"Dubrovnik je i grad visokih cijena najmova i troškova života, tako da su ugostitelji i dvostruko pogođeni. Ne riješi li se ova situacija povoljno, izgubit ćemo zaposlenike, koji će pokušati zaraditi za život izvan Hrvatske. Gubitak kvalitetnih i obrazovanih zaposlenika u ugostiteljstvu nećemo moći nadoknaditi i dubrovački turizam neće moći po završetku pandemije poslovati na visokoj razini kao ranije", upozorio je predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić.

>> Prosvjed ugostitelja u Splitu: Na vrijeme smo upozoravali, sada je kasno

Postoji i opasnost da osim zaposlenika nestanu i radna mjesta, jer je dio dubrovačkih ugostitelja već odlučio zatvoriti svoje tvrtke i obrte te se preseliti u druge zemlje, a nastavi li se ovakva situacija, na takav će ih se potez odlučiti i više, poručuje Vlašić.

Iz Nacionalne udruga ugostitelja podsjećaju i na anketu koju su proveli na uzorku od više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske, u kojoj je njih 80 posto najavilo otkazivanje ugovora djelatnicima, dok ih je 60 posto reklo da imaju pad poslovanja veći od 50 posto, a 40 posto ih očekuje da neće opstati do iduće sezone.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više