Nakon sunca i sparine - nevrijeme

NAKON velikih vrućina i sparine koja je vladala posljednja tri dana, "prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, grmljavinom i osvježenjem" iz vremenske prognoze pretvorilo se u grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom koje je tijekom jutra zahvatilo velik dio Hrvatske.

> Osvježenje za vikend, a potom Hrvate čeka pakleni tjedan!

Za ovakvu naglu vremensku promjenu zaslužna je ciklona Marela s izraženom hladnom frontom, koja je proteklih dana prolazila nad zapadnom i srednjom Europom te uzrokovala olujna nevremena praćena tučom. Izvješća iz Austrije od srijede navečer, primjerice, govorila su o tuči veličine teniske loptice! Tuča je pogodila i dijelove Slovenije, Italije, Francuske i Švicarske.

Oštećeni automobili i trajekti

U Zadru je vjetar lomio grane drveća pa je oštećeno nekoliko automobila. U Slavonskom Brodu je srušeno stablo probilo krov automobila na plaži Poloj uz rijeku Savu. Još nekoliko automobila su oštetile odlomljene grane.

Oštećena su i dva Jadrolinijina trajekta - "Mate Balota" i "Juraj Dalmatinac". "Mate Balota" je bio vezan na trajektnom pristaništu u Zadru, dok je "Juraj Dalmatinac" pun putnika i vozila isplovljavao za Preko. Snažan vjetar odjednom je zaokrenuo "Matu Balotu" koji je udario u "Jurja Dalmatinca". Srećom, pritom nitko nije ozlijeđen, a nema ni većih oštećenja na trajektima - nastalo je nekoliko ogrebotina.

Lučka kapetanija cijelo jutro bila zaposlena spašavanjem neopreznih moreplovaca

Zbog nevremena koje je jutros pogodilo Jadran u hrvatskim je vodama bilo više akcija traganja i spašavanja, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Dva češka državljana spašena su s jedrilice koja se nasukala na otoku Viru, a još jedno nasukavanje zabilježeno je u Kornatima gdje su spašena dva Slovenca. Treće nasukavanje zabilježeno je na cresu gdje su s jedrilice dugačke deset metara spašena dva hrvatska državljana.

Lučka kapetanija u Poreču morala je spašavati dvije osobe s jedrilice koju je nevrijeme ulovilo ispred Vrsara, a njihovi kolege iz Krka morali su do obale dotegliti jedrilicu s britanskom zastavom kojoj se pokvario motor. Zaposleni su bili i djelatnici Lučke kapetanije Rijeka koji su spasili vlasnika glisera, koji je ostao bez goriva ispred Medveje.

Motor se pokvario i jedrilici s pet članova posade koja je zapela na južnoj strani Čiova, a spašavanje je organizirala Lučka kapetanija Split.

Temperature do 35°C

Državni hidrometeorološki zavod je izvijestio kako će oblaci prvo prekriti sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim sjeverozapadna područja i Dalmaciju, a kasno poslijepodne i navečer i Slavoniju. Puhat će prolazno jak jugozapadni, a zatim i sjeverozapadni vjetar, dok će na Jadranu puhati umjereno, mjestimice jako jugo i jugozapadnjak, koje će poslijepodne na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak. Uz obalu sjevernog Jadrana navečer će zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će od 23 do 28°C, a u Slavoniji i Dalmaciji od 30 do 35°C.

Pročitajte više