SAD protjerao 15 kubanskih diplomata zbog misterioznih zvučnih napada

Foto: Hina
 
SJEDINJENE Države u utorak su protjerale petnaest kubanskih diplomata na službi u Washingtonu nakon što su iz Havane povukle više od polovine svog osoblja, reagirajući na tajanstvene "napade" koji su narušili zdravlje dvadeset dvoje Amerikanaca.
 
"Nećemo prekidati diplomatske veze s Havanom, ali izgon je naređen zbog nesposobnosti Kube da donese potrebne mjere zaštite naših diplomata te kako bismo osigurali paritet u diplomatskoj prisutnosti dviju zemalja", rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson u priopćenju.
 
Protjerani diplomati, čiji su popis s imenima američke vlasti u utorak ujutro poslale kubanskom veleposlanstvu u Washingtonu, moraju napustiti zemlju u roku sedam dana, premda nisu proglašeni nepoželjnim osobama, dodao je visoki dužnosnik američkog State Departmenta.
 
Nisu otkriveni uzrok, način djelovanja ni počinitelji napada
 
Od kraja 2016. do kolovoza 2017. dvadeset dvoje američkih diplomata, pokazuju novi podatci objavljeni u utorak, zadobili su veće ozljede u tim napadima, kao što su gubitak sluha, vrtoglavica, glavobolja, kognitivne teškoće, problemi s ravnotežom i poremećaj sna, navodi State Department. Narušeno je i zdravlje pet kanadskih obitelji.
 
No u istrazi još nisu otkriveni uzrok, način djelovanja i počinitelji tih "napada".
 
Washington je još u svibnju potiho protjerao dvojicu kubanska diplomata dok se ova afera, dostojna špijunskog filma, još nije bila otkrila, a otkrivena je tek u kolovozu. Amerikanci ne optužuju Kubance da su izravno odgovorni za te "napade", ali smatraju da su odgovorni za sigurnost svojih diplomata u Havani.
 
Republikanski senator: SAD treba razmisliti o uvrštavanju Kube na popis zemalja koje podupiru terorizam
 
U petak se spor zaoštrio: američki State Department je povukao "više od polovine" osoblja iz svog veleposlanstva u Havani, prekinuo na neodređeno vrijeme izdavanje američkih viza na Kubi i pozvao američke državljane da ne putuju na taj karipski otok.
 
Republikanski senator Floride, Marco Rubio, sin kubanskih useljenika, rekao je da SAD treba "razmisliti o uvrštavanju Kube na crnu listu zemalja koje podupiru terorizam". 

Pročitajte više