Nakon teksta na Indexu, B92 odustao od nadimka "Beli orlovi"

"ODLUKU da nogometnu reprezentaciju Srbije više ne zovemo "Beli Orlovi" donijeli smo nakon teksta na Vašem portalu, ali ne samo zbog toga. Naime taj je tekst inicirao da raspravimo o tome u kojem se kontekstu taj nadimak može shvatiti", izjavio je za Index Dejan Restak, direktor stranice B92.

Podsjetimo, najugledniji i najpoznatiji srpski portal je prvu utakmicu srpske nogometne reprezentacije i njenu pobjedu nad Češkom popratio tekstom u kojem se na par mjesta ističe novi nadimak reprezentacije, "Beli Orlovi", što su i posjetitelji stranice, koji su komentirali tekst, oduševljeno prihvatili i hvalili B92 što je "lansirao" nadimak, ističući kako moćno i gordo zvuči, a dvoglavi bijeli orao se i nalazi u srpskom grbu.

Tu doista nema ništa sporno, ali ima u imenu, koje ljude zapadno od Drine ne podsjeća na srpsku rojalističku prošlost, nego na krvavi trag koji je paravojna četnička postrojba, okićena tim imenom, ostavila iza sebe, kada su upravo "Beli Orlovi" u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini devedesetih počinili neke od najgorih zločina.

"Mi smo raspravljali o tome i nismo željeli nikoga uvrijediti tim nadimkom, jer ne želimo se baviti prošlošću, ili onima koji su u prošlosti naše simbole zloupotrebljavali. Naša reakcija, kada smo odlučili da više nećemo promovirati ovaj naziv, bila je motivirana željom da počistimo u svom dvorištu. Index je samo inicirao da razjasnimo nastalu situaciju. Od sada ćemo je samo zvati nogometna reprezentacija Srbije.", objasnio je Restak.

"Što da vam kažem osim da ste u pravu. Ribe su skuhane i sada tu vijest više ne možemo popraviti. Jasno je da ubuduće mi nećemo promovirati ovaj naziv. Razgovarao sam sa uredništvom sportske redakcije i obrazloženje je ovakvo:

"Termin "Beli orlovi" je sinonim za reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije koja je sudjelovala na prvom SP u Urugvaju i zbog bojkota nogometaša iz hrvatskih klubova bila sastavljena od igrača iz Beograda (formalno reprezentacija Srbije). Kako je reprezentacija Srbije u duelu sa Češkom, prva selekcija te države od 1930. do danas, izgledalo je logično da se i taj nadimak "nasljedi". Nisam oduševljen sa ovim ali važno je da je greška uočena
", napisao je na službenom blogu B92 Dejan Restak kada je vidio lavinu komentara koju je na internet forumima pokrenuo tekst o "Belim Orlovima".

Za razliku od njegovog komentara, najveći dio ostalih osvrta obilježavaju šovinistički ispadi, kao i potpuno nerazumijevanje konteksta, jer stvar je jasna. Samo maloumnicima, kojih u virtualnim zapećcima naravno ne manjka, može padati na pamet prozivanje potpisanog za raspirivanje "međunacionalne mržnje" i "usporedbe fudbalera i koljača", kao što su naporni i učitelji tolerancije koji poručuju kako se ne smije "miješati politiku i sport". 

"Politika" nije podsjećanje na prokleto blisku prošlost, kada su "Beli Orlovi" klali, palili i pljačkali i ako zbog toga nekome smeta što se istim imenom od milja zove nogometna reprezentacija Srbije.

Reakcija prvog čovjeka sajta s kojim ovaj portal njeguje veoma korektne i kolegijalne odnose, kao i njegove riječi zašto su tako, nakon svega reagirali: "Kad god imate šansu nekoga ne povrijediti, iskoristite je", nažalost ostat će nedokučive onima koji slave kame i koljače, sa koje god oni strane dolazili.

Zvonko Alač

Pročitajte više