Glavna slovenska imunologinja: Više od pola milijuna ljudi je već steklo imunitet

Ilustracija Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ZBOG izrazito pogoršane epidemiološke situacije u dvije slovenske regije od ponedjeljka će ponovo biti postrožene restriktivne mjere, pa će se nastava u nižim razredima osnovnih škola opet odvijati online, a zatvorit će se i vrtići.

Takvu je odluku danas donijela vlada za Obalno-krašku statističku regiju (šire područje općina Koper i Postojna) te za Zasavsku regiju (Sevnica, Krško, Brežice).

Uz ponovno vraćanje učenika na kućnu nastavu nakon samo tjedan dana nastave u školi, u njima će se ponovo zatvoriti muzeji, galerije, automehaničarske i vulkanizerske radionice i više servisnih djelatnosti.

U ostalim pokrajinama stanje je nepromijenjeno, no sve dosadašnje osnovne restrikcije ostaju, primjerice zatvaranje unutar granica općina i regija, policijski sat preko noći te zabrana okupljanja osim u najužem obiteljskom krugu, odnosno "balonu".

Infektologinja: 500.000 stanovnika ima imunitet

Komentirajući trenutno stanje epidemije u zemlji, voditeljica vladinog stručnog tima za covid-19, infektologinja Bojana Beović, kazala je da je ona u punom zamahu, no da postoji značajan napredak kad je riječ o smanjenju hospitalizacija i zaraze u domovima za starije.

Novi "britanski" soj koronavirusa, koji je u Sloveniji službeno otkriven tek nedavno, po preliminarnim podacima čini manje od dva posto ukupnih infekcija.

Beović je također na vladinoj konferenciji za novinare iznijela procjenu da je u Sloveniji već više od 500.000 stanovnika zapravo prokuženo novim koronavirusom, pa su time stekli imunitet.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1516 zaraza novim koronavirusom, a još 23 oboljelih je preminulo. Time je broj umrlih od posljedica covida-19 povećan na 3448, dok je aktivnih slučajeva zaraze 17.650.

Pročitajte više