KAOS U SABORU Već treći tjedan zaredom nema kvoruma

Foto: Index

HRVATSKI SABOR u petak je osigurao kvorum za glasanje te je dnevni red tekuće sjednice dopunio s 25 novih akata. Ipak, nakon što je kvorum utvrđen, kada je krenulo glasanje on je izgubljen i glasanje je odgođeno!
 

Među točkama o kojima se trebalo glasati je niz zakona koje je Saboru poslala Vlada, primjerice izmjene zakona o strancima, informiranju potrošača o hrani, o socijalnoj skrbi, o potvrđivanju ugovora o financijskom restrukturiranju HAC-a.

Dnevni je red dopunjen i oporbenim zakonskim prijedlozima - SDP predlaže zakon o referendumu, o Hrvatskoj gospodarskoj komori, o prijenosu vlasništva nad domovima umirovljenika itd.

Pred zastupnicima će se do ljetne stanke naći i brojna izvješća za prošlu godinu, među njima Izvješće predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, Godišnje izvješće o obrani, izvješće HAZU-a, programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora.

Unatoč sumnjama, Sabor je u petak uspio osigurati kvorum, što vladajućima nije pošlo za rukom zadnja dva petka.

Sabor je danas rad nastavio raspravom o izmjenama Zakona koji regulira financiranje političkih stranaka. Izmjene je predložilo nekoliko klubova, a predstavio ga je MOST-ov Robert Podolnjak. Objašnjava da prema sadašnjim odredbama političke stranke dobivaju 0,05 posto proračunskih rashoda.

Smanjenje financiranja stranaka za pola?


"Po mišljenju predlagatalja takva koncipirana odredba znači da što više država troši to više novca dobivaju političke stranke", rekao je Podolnjak. Predlagači zato smatraju da bi političke stranke trebale dobivati 0,075 posto poreznih prihoda. SDP-ov Peđa Grbin uočio je logičku pogrešku u Podolnjakovim tvrdnjama, pa se nadovezao na nju.

"Vezivanje prihoda političkih stranaka uz porezne prihode proračuna, potiče političke stranke na povećanje poreza. Zar ne? To je jednostavan zaključak toga. Što je bolje za hrvatske građane da potičemo potrošnju ili da povećavamo poreze," rekao je Grbin. Sama izmjena načina financiranja političkih stranaka neće ništa značiti, ako se ne demokratiziraju same stranke, smatra Drago Prgomet iz HRID-i.

"Ili ćemo demokratizirati naše društvo, omogućiti mislećim pojedincima da dobiju svoje mjesto pod političkim suncem ili će se pojaviti neke nove opcije koje su sposobne to promijeniti ili nedaj bože politiku će nam početi voditi ulica," dodaje Prgomet.

Pročitajte više