Nakon visokih temperatura očekuju nas bura, pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme

Ilustracija: 123rf

DANAS će u većini zemlje biti pretežno sunčano, dok će na zapadu biti nestabilnije. U zapadnim dijelovima zemlje su uz jači razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije na sjeverozapadu, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji, praćeni prolazno jakim vjetrom. Vjetar većinom slab, poslijepodne na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 36 °C.

Vrijeme sutra

Sutra se očekuje promjenjivo oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito u unutrašnjosti i ponegdje na sjevernom Jadranu. Pretežno sunčano i uglavnom suho zadržat će se na krajnjem istoku i jugu.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeveroistočni, u središnjim predjelima na udare i jak vjetar. Na Jadranu će umjeren sjeverozapadnjak navečer okretati na umjerenu buru, podno Velebita jaku s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu do 22 do 26 °C.

Najviša dnevna između 26 i 30, na obali i otocima od 31 do 35 °C.

Lokalni pljuskovi i grmljavina

Prema najnovijim meteorološkim predviđanjima, od nedjelje će biti većinom sunčano i vruće. U subotu i opet u utorak uz povremeno više oblaka lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, većinom u zapadnim predjelima.

U subotu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u središnjim predjelima na udare i jak, a na Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Od nedjelje sunčanije i toplije. Temperatura u Dalmaciji bez veće promjene, a drugdje malo niža, osobito u središnjoj Hrvatskoj.

Meteoalarm na snazi zbog vrućina, ali i grmljavinskog nevremena

Za danas je za cijelu zemlju na snazi žuto i narančasto upozorenje Meteoalarma, ali ovaj put ne samo zbog vrućina, nego i zbog grmljavinskog nevremena.

Za osječku i splitsku regiju na snazi je žuti meteoalarm zbog visokih temperatura koje će dosezati 33 °C.

Za gospićku i riječku regiju na snazi je, pak, žuti meteoalarm zbog izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom koji su lokalno mogući. Za riječku regiju pljuskovi praćeni grmljavinom najprije su mogući u Istri u popodnevnim satima, a navečer i u noći i drugdje.

Za kninsku i dubrovačku regiju na snazi je narančasti meteoalarm zbog visokih temperatura koje će dosezati do 35 °C.

Za zagrebačku regiju na snazi je žuti meteoalarm, i to zbog dva razloga, najprije zbog visokih temperatura koje će dosezati do 33 °C, a potom i zbog pljuskova praćenih grmljavinom.

Zbog istih razloga za karlovačku regiju na snazi je narančasti meteoalarm.

Meteoalarm na snazi i sutra

Za sutra je na snazi žuti meteoalarm, i to za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog mogućeg jačeg nevremena te kninsku regiju zbog pljuskova praćenih grmljavinskim nevremenom.

Za splitsku i dubrovačku regiju na snazi je žuti meteoalarm zbog maksimalnih temperatura koje će dosezati od 33 do 36 °C.

Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te područje Velebitskog kanala na snazi je žuti meteoalarm zbog bure. Očekuju se udari vjetra od 65-85 km/h.

Za sutra je jedino za riječku regiju na snazi meteoalarm iz dva razloga. Radi se o žutom meteoalarmu koji je na snazi zbog jake, a podno Velebita na udare i olujne bure. Najjači udari vjetra bit će do 65 km/h. Osim toga za isto područje na snazi je žuti meteoalarm zbog mjestimice izraženijih pljuskova koji će biti praćeni grmljavinom.

Pročitajte više