"Naoružan i opasan": General Korade u bijegu od policije

IAKO policija još uvijek nije objavila identitet muškarca koji je sinoć pronađen mrtav u klijeti u naselju Vitešinec kod Ivanca, prema neslužbenim informacijama riječ je o 36-godišnjem Davoru Petrišu.

On je bivši ađutant i blizak prijatelj generala Ivana Koradea te je otprije poznat policiji.

Pravni zastupnik Ivana Koradea, Željko Olujić potvrdio nam je da je policija privela generalovog 19-godišnjeg sina Maria, dok je general Korade policiji nedostupan te za njime traje potraga. Prema neslužbenim informacijama, u potragu za Koradeom su krenuli i specijalci iz anti-terorističke jedinice Lučko, na ulazu u Veliku Veterničku postavljeno je oklopno vozilo.

Ravnatelj policije Marijan Benko, koji je danas posjetio mjesto događaja, kazao je kako policija ne traga samo za generalom Koradeom, nego za "više počinitelja", no nije htio navesti za kim konkretno.

Glasnogovornica PU varaždinske Vanessa Kremenić poslijepodne nam nije mogla ništa reći o navodnoj potrazi za generalom niti o spomenutom privođenju Maria Koradea, kazavši kako je  Krunoslav Borovec preuzeo slučaj.

Također nam je kazala da je mrtvo tijelo Davora Petriša pronađeno jučer u večernjim satima. Radi se, kako kaže, o nasilnoj smrti, počinjenoj vatrenim oružjem. Klijet u kojoj je pronađen ubijeni pripada njegovom ocu. U Zagrebu je, kako javlja Jutarnji list, nađena djevojka ubijenog Petriša - vezana, razgolićena i izbačena iz automobila. Iz zagrebačke policije to su nam pak demantirali.

Tijelo ubijenog Petriša je prevezeno na obdukciju, a policijski očevid i kriminalistička obrada još uvijek traju.

Borovec: Ne možemo ni potvrditi ni demantirati da je Korade povezan sa sva četiri ubojstva

Kako je Zagorje tijekom današnjeg i jučerašnjeg dana bilo poprištem četiri ubojstva i jednog ranjavanja, neki su mediji sva ubojstva doveli u vezu s Koradeom. Naime, u obiteljskoj kući u Velikoj Veterničkoj kod Zlatara pronađena su tijela dječaka i starije žene, koji su ubijeni, kako se pretpostavlja, noćas oko jedan sat u noći. Nedaleko njihove obiteljske kuće, pronađeno je tijelo muškarca. Više o tome pročitajte ovdje.

Borovec nam, međutim, kaže, kako ne može ni potvrditi niti demantirati da je Korade povezan sa sva četiri ubojstva.

"Još uvijek je prerano o tome govoriti. Policijske aktivnosti zasad nisu za javnost, a o svemu ćete biti obaviješteni kada za to dođe vrijeme", kazao je Borovec u razgovoru za Index. Policija će se o cijelom slučaju očitovati večeras.

Policija je upozorila građane da je Korade vjerojatno naoružan i opasan.

Korade policiji poznat po tučnjavama i nasilničkom ponašanju, Petriš osuđen za dvostruko ubojstvo

44-godišnji umirovljeni general Ivan Korade bio je jedan od osnivača Specijalne postrojbe MUP-a tijekom domovinskog rata i jedan od zapovjednika tijekom akcije Oluja. Korade, koji je umirovljen 1997. godine, policiji je dobro poznat zbog čestih tučnjava i nasilničkog ponašanja. Iz tog ga je razloga tužio bivši načelnik SIS-a kojeg je Korade navodno zlostavljao 1995. godine. 2001. godine Korade je osuđen na osam mjeseci uvjetno nakon što je u Sesvetama skrivio prometnu nesreću i pobjegao s mjesta događaja, a policiji je kasnije tvrdio kako se ničeg ne sjeća.

Vojni policajac i generalov bivšu ađutanta Davor Petriš 2001. godine osuđen je na šest godina zatvora zbog ubojstva Gorana Vidovića i Momčila Tuluma koje je ubio pištoljem u kafiću u Varaždinskim toplicama 1993. godine.Vidović i Tulum su od Petriša tražili da se ispriča njihovoj prijateljici zbog nedostojnog ponašanja nakon čega je on pucao u njih na stepenicama kojima se spuštalo prema wc-u u podrumu kafića.

Informacije o generalu Koradi smo pokušali provjeriti kod dvojice njegovih ratnih suboraca i članova generalskog zbora, Željka Glasnovića i Marinka Krešića. Umirovljeni general Glasnović nam je rekao kako nema nikakvih informacija o tome da policija navodno traži Koradea, dok je general Krešić za Index rekao kako je "nešto čuo o tome", ali ništa ne može potvrditi niti demantirati.

Krešić kaže kako je general Korade u javnosti bio poznat po nekim incidentima te dodaje kako je general Ante Gotovina iz Haaga preporučio suborcima iz generalskog zbora da "pomognu generalu Koradi".

General naoružan "intervenirao" u kafiću

Varaždinci se još sjećaju događaja iz kolovoza prošle godine kada je sin generala Koradea navodno izazvao incident u kafiću "Mabis". Tada 18-godišnji Mario Korade u kafiću je izazvao konobara koji je ranije radio u Koradeovu kafiću "Majestic". Došlo je do tučnjave nakon koje je Mario Korade pozvao oca u pomoć.

General se u kafiću pojavio naoružan pištoljem koji mu je bio darovan za zasluge u ratu, ali za koji nije imao dozvolu za nošenje. Samo zahvaljujući intervenciji gostiju lokala izbjegnuta je pucnjava i mogući pokolj, međutim general je u incidentu zadobio lomove čeljusti te nosne i jagodične kosti.

Ubrzo zatim u lokal je došla policija koja je generala prekršajno prijavila zbog ilegalnog posjedovanja oružja. Izgred se dogodio 17. kolovoza, desetak dana nakon što je Ivan Korade sudjelovao u obljetnici Oluje u Kninu.

U PU varaždinskoj o navodnoj povezanosti generala Korade sa zločinom u Vitešincu ne žele ništa reći, ali znakovita je činjenica kako je tijekom poslijepodneva u MUP-u odlučeno da će sve daljnje informacije medijima davati glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec.

J.T./P.V.
Foto: RTL Vijesti/ Nacional

Pročitajte više