Napadi u Madridu povezani s napadima 11. rujna?

ŠPANJOLSKI tisak u četvrtak izvješćuje o sve većem broju dokaza o tomu da je teroristički napad u Madridu 3. travnja povezan s napadima 11. rujna 2002. na SAD, a španjolski sudac Baltasar Garzon nastojat će izvesti pred sud jednoga od glavnih osumnjičenika za napade u Madridu, kojega povezuje i s napadima na SAD.

Riječ je o 36-godišnjem Marokancu Ameru Aziziju za kojim je već ranije raspisana tjeralica zbog sumnje da pripada španjolskoj ćeliji Al-Qaide. Prema policijskim izvorima, Azizi je iz Španjolske pobjegao 2001., a nagađa se da je trenutačno u Turskoj.

Pretpostavlja se da je Azizi ovlastio Tunižana Serhanea ben Abdelmajida za organizaciju i realizaciju bombaških napada na madridske vlakove 3. travnja kada je poginula 191 osoba, a 1.500 ih je ozlijeđeno.

Sudac Garzon sastao se 2000. u Istanbulu s nekoliko osoba, među kojima je bio i Sadi Berraj, jedan od osumnjičenih za napad u Madridu. Policija za Berrajem traga već neko vrijeme, nastojeći razjasniti je li on bio među napadačima samoubojicama koji su poginuli 3. travnja.

Trenutačno je u španjolskom pritvoru 15 osoba osumnjičenih za spomenuti napad.

(Hina) xmh ymaš

Pročitajte više