Napeti izbori u Austriji: Ultradesni Hofer i nezavisni Van der Bellen potpuno izjednačeni

Foto: FAH

PREDSJEDNIČKI izbori u Austriji ušli su u fotofiniš, a austrijski mediji procjenjuju da su u ovom trenutku kandidat ultradesne Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer i neovisni Alexander van der Bellen potpuno izjednačeni.

Još se uvijek prebrojavaju dopisni glasovi, a konačni bi se rezultati zajedno s imenom novog austrijskog predsjednika trebali znati između 17 i 19 sati. 

Podsjetimo, prema preliminarnim rezultatima koje je jučer navečer objavilo austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova, Hofer je imao prednost s 51,9 posto glasova birača, dok je Van der Bellen imao 48,1 posto. U te rezultate, međutim, nisu bili uračunati glasovi koji stižu poštom, a oko 14 posto birača, odnosno oko 900 tisuća ljudi, odlučilo se za tu opciju.

Austrijski mediji javljaju da se u ovom trenutku ne može predvidjeti tko će uzeti pobjedu jer su oba kandidata u zoni statističke pogreške i morat će se prebrojati svaki glas prije nego što budemo znali pobjednika.

Rezultati izbora napeto se očekuju i u Europi jer bi u slučaju pobjede Hofera po prvi put neka zemlja Eurpske unije dobila ekstremnog desničara za predsjednika.

Nijedan kandidat nije proglasio pobjedu

Nijedan od dvojice kandidata nije u nedjelju navečer riskirao objaviti pobjedu, pozvavši Austrijance, koje su izbori u velikoj mjeri podijelili, da se ujedine.

"Predsjednik, koji god bio, mora biti predsjednik svih Austrijanaca", kazao je Norbert Hofer, sadašnji potpredsjednik parlamenta, na javnoj televiziji. Drugi kandidat, Alexander Van der Bellen pozvao je sa svoje strane sve političke snage "da rade zajedno na najbolji mogući način".

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali po ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Hofer protiv useljenika, Van der Bellen bivši Zeleni

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se krajnoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene.  U saveznom je parlamentu od 2006. Poznat je kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Heinz-Christian Strachea. Neovisno o tome, imao je veliku ulogu u pisanju protuuseljeničke stranačke platforme.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće.

Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset godina. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra.

 

 

Pročitajte više