Napokon je otkrivena tajna dubrovačkog probitka Miomira Žužula

NAPOKON je otkrivena tajna dubrovačkog probitka Miomira Žužula, koji navodno ne uživa naklonost Ive Sanadera još otkako ga je smijenio te je na taj način postao jedini ministar kojega se maknulo zbog sumnji na korupciju. Naime, Dubravka Šuica, gradonačelnica Dubrovnika, koja se s kandidatom HNS-a i SDP-a Androm Vlahušićem bori u drugom krugu za treći mandat, otvoreno je priznala svoje osobne veze sa Žužulom.

Kolega, prijatelj, istomišljenik, biznismen....

"Žužul je moj dragi prijatelj, znanac još iz studentskih dana i politički istomišljenik. Možda je šteta što s njim i poslovno ne surađujem, jer zaista ima smisla za biznis. Podupirem njegovu zamisao o osnivanju privatnog sveučilišta u Dubrovniku", rekla je Šuica koja je u dubrovačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije odgovarala na telefonske pozive sugrađana. Jedno od pitanja građana je bilo baš oko veze Šuica - Žužul.

Podsjetimo, Sveučilište Dubrovnik International University dobilo je u lipnju prošle godine odobrenje od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta za tri studijska programa, a s radom počinju ove jeseni. Riječ je prvom privatnom sveučilištu u Hrvatskoj, a osnovali su ga bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, makroekonomist Ante Babić te odvjetnik Neven Cirkveni. Sveučilište je nedavno oglasilo kako traži studente koji su spremni platiti 7 tisuća eura godišnje, a Dubrovčanima je i danas nejasno kako je Žužul uspio smjestiti svoje sveučilište u prostore dominikanskog samostana u staroj gradskoj jezgri.

Garaža i Žužul

Isto tako, oko najveće afere gradonačelnice Šuice, izgradnje javne garaže, za koju su ugovori tajni, vezalo se upravo ime Žužula. Dubrovčanima je bilo čudno što je nepoznata tvrtka dobila posao stoljeća za gradnju garaže u vrijednosti od 175 milijuna kuna, i to prije četiri godine, posebice kada se zna da je ista tvrtka osnovana svega nekoliko mjeseci ranije, s osnovnim ulogom od samo dvadeset tisuća kuna. Na čelu zagrebačke tvrtke Midia Investmentsa nalazi se Petar Thur, zapaženi član hrvatskog Leadership foruma koji je svojedobno utemeljio upravo Miomir Žužul.

Sjećate li se Pattena?

Priznanjem Šuice o više nego prijateljskim vezama sa Žužulom možda je razriješeno i staro pitanje kako je i zašto britanski diplomat i bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije  Christopher Patten prije četiri godine proglašen počasnim građaninom Dubrovnika. Naime, njega je predložio upravo Žužul s obrazloženjem da je "Patten u više navrata isticao da je hrvatska kulturna baština dio europskog civilizacijskog naslijeđa te je ljepote Dubrovnika uspoređivao s Parizom, Venecijom i Londonom". Dubrovčani ni danas ne znaju tko je Patten, ni kako je zadužio njihov grad, no priznanjem Šuice barem im je malo jasnija odluka iz 2005. godine.

I.Ć.
Foto: Neja Markičević, Admir Buljubašić (Cropix)

Pročitajte više