Napokon krenula pomoć otocima stradalima od ciklona Zoe

GOTOVO tjedan dana nakon što je ciklon uništio niz otočića u južnom Pacifiku, u petak napokon onamo kreće humanitarna pomoć, a vlasti Solomonskoga otočja proglasili su izvanredno stanje zbog elementarne nepogode.

Jačaju i kritike zbog spore reakcije na katastrofu, a neki strahuju da je poginulo čak 3700 otočana. Patrolni čamac poslan je u četvrtak navečer iz solomonskoga glavnoga grada Honiare na dvodnevno putovanje.

Solomonske su vlasti proglasile otoke Tikopiju i Anutu, koji su podnijeli najjači udar ciklona Zoe, područjem pogođenim elementarnom nepogodom nakon što su analizirale fotografije australskoga vojnog zrakoplova koji je nadlijetao to područje.

Ministar unutrašnjih poslova Clement Rojumana rekao je da proglašenje izvanrednog stanja omogućuje vlastima da zatraže pomoć.

Ta bankrotirana otočna država, nekadašnja britanska kolonija od 450 tisuća ljudi ovisi o stranoj pomoći. Vlasti su se trudile brzo reagirati na katastrofu, ali nedostatak novca i velika udaljenost stradalih otoka to su onemogućili, javlja Reuters.

Pročitajte više