Napokon zaustavljen pad eura

EURO se u srijedu stabilizirao na međunarodnim tržištima valuta nakon što je nedavno dosegnuo najnižu razinu u posljednje četiri godine.

Međutim, analitičari su i dalje zabrinuti zbog zaduženosti članica eurozone i ne previđaju dugoročnu stabilizaciju europske valute. Euro je ostao nepromijenjen prema dolaru, na 1,1970 dolara, a prema jenu je oslabio 0,1 posto, na 109,43 jena.

Prekonoćni depoziti banaka u Europskoj središnjoj banci (ECB) skočili su na rekordnu razinu, što je pojačalo zabrinutost oko stanja europskog financijskog sustava.

Analitičari ipak ističu da se raspoloženje na tržištima popravilo zahvaljujući rastu europskih dionica.

Potražnja za eurom nije dostatna za veći skok

"Pozicija eura se stabilizirala i tržište je u potrazi za novim smjernicama. Međutim, raspoloženje je još uvijek pesimistično zbog zabrinutosti u vezi s državnim dugom u eurozoni", ocijenio je analitičar tvrtke CMC Markets Michael Hewson.

Analitičari upozoravaju da potražnja za eurom nije dostatna da bi rezultirala većim skokom njegove vrijednosti, pa se njime trguje u uskom rasponu.

"Nema olakšanja koje bi bilo poticajno za euro, a istodobno je još uvijek prisutan snažan animozitet prema europskoj jedinstvenoj valuti", ističe Kenneth Broux, ekonomist Lloyds Banking Groupa.

Nasuprot u posljednje vrijeme nestabilnom euru i europskim burzovnim indeksima, cijena zlata probija rekorde. U utorak je cijena unce zlata premašila razinu od 1.250 dolara, a analitičari su to protumačili upravo nestabilnim tržištem dionica zbog kojeg su se ulagači okrenuli tom plemenitom metalu.

Pročitajte više