Napulj: Sastanak EU završen bez dogovora o sustavu glasanja

Sastanak ministara vanjskih poslova postojećih i budućih članica EU, posvećen izradi europskog ustava, završen je u subotu u Napulju ostvarenim postignućima na polju zajedničke obrane i sastava Europske komisije, ali i velikim neslaganjem oko sustava glasanja pri donošenju ključnih europskih odluka.

Španjolska i Poljska negativno su odgovorile na prijedlog da se odbaci sustav glasanja relativne težine, dogovoren 2000. na summitu u Nici, koji ih neproporcionalno broju stanovnika favorizira u odnosu na neke druge zemlje. Naime, prema sustavu dogovorenom u Nici, Španjolska i Poljska sa svojih 40 milijuna stanovnika imale bi gotovo jednaka glasačka prava kao primjerice Njemačka s 80 milijuna.

Kompromisni prijedlog, kako ga je sačinila Konvencija o budućnosti Europe, da se većina odluka donosi "dvostrukom većinom", odnosno da će biti usovojene one odluke za koje glasa najmanje pola zemalja članica Unije čije stanovništvo predstavlja 60 posto ukupne populacije EU, Varšava i Madrid su odbacili.

Domaćin sastanka, talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izrazio je uvjerenje da će spor biti prevladan na summitu Unije u Bruxellesu za dva tjedna.

Jedno od rješenja ranije je predoložio britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw. "Europska unija bi trebala na nekoliko godina odgoditi konačnu odluku o sustavu glasanja unutar Unije. Sustav glasanja dogovoren u Nici ionako zakonski mora ostati na snazi do 2009. godine. Sada smo tek u 2003. i zašto bi gubili vrijeme na nepotrebnu raspravu. Imamo još šest godina za utvrđivanje funkcionira li sustav iz Nice ili ne", rekao je Straw, dodavši da većina zemalja prodržava britanski stav.

Analitičari smatraju da je najveće postignuće sastanka u Napulju usaglašen nacrt sporazuma o zajedničkoj europskoj obrani koji će također biti finaliziran na summitu u Bruxellesu. "Ovakva obrambena suradnja bit će veliki plus za Europu.. potvrda njezina identiteta", izjavio je francuski ministar Dominique de Villepin. Njegov britanski kolega Jack Straw potvrdio je da je u Napulju na pitanju zajedničke obrambene politike ostvaren "konsenzus". Obojica ministara su istaknula da će zajednička europska obrana biti "usklađena" s NATO-om i da će ga "ojačati, a ne potkopati".

Pojedinosti o sporazumu, čiji su nacrt izradile Francuska, Britanija i Njemačka, neće biti objavljene dok ga ne uvid ne dobiju Sjedinjene Države, ključni europski saveznik. Mnogi analitičari smatraju da bi bilo kakav europski obrambeni dogovor mogao završiti svađom s Washingtonom jer se Amerikanci boje poteza koji bi potkopao vodeći utjecaj NATO-a na europska sigurnosna pitanja.

Na sastanku je također postignuta suglasnost da bi svaka zemlja EU trebala u budućem sastavu Europske komisije imati po jednog predstavnika. "Europska unija se širi i očito je da svaka zemlja članica želi u potpunosti sudjelovati u radu Europske komisije", rekao je Frattini na tiskovnoj konferenciji u Napulju. Europska komisija će tako nakon 1. svibnja sljedeće godine, kada u Uniju ulazi deset novih članica, umjesto 15 imati 25 članova.

Pročitajte više