Narod odlučuje: Potpise mora prebrojati neovisno tijelo

Foto: Marko Lukunić

IZ INICIJATIVE Narod odlučuje poručili su da će od Državnog izbornog povjerenstva zatražiti da upravo oni prebroje prikupljene potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

"Svi znate koliko su se oni čudili, što ministar Kuščević, što predsjednik sabora Jandroković, da je nama na volonterskoj bazi trebalo dva tjedna da prebrojimo potpise. Vlada niti nakon mjesec dana nije uspjela donijeti odluku da se ti potpisi pošalju na prebrojavanje, čime zapravo odugovlače referendumsku proceduru, opstruiraju referendumsku inicijativu i ne poštuju volju više od 400 tisuća birača", rekao je Luka Mlinarić iz Inicijative Narod odlučuje dodajući da će oni i dalje inzistirati da potpise prebrojava nepristrano i neovisno tijelo.

Mlinarić je istaknuo da Državno izborno povjerenstvo svakako ima resurse i kapacitete prebrojati potpise jer se ono i inače bavi, kada su u pitanju lokalni, parlamentarni i predsjednički izbori, provjerom vjerodostojnosti i broja potpisa koje su kandidati prikupljali.

"Čudi nas izjava DIP-a da oni ne sudjeluju u predreferendumskim postupcima zato što u Zakonu o referendumu nigdje nije napomenuto koje tijelo obavlja sve ove predreferendumske procese. To je jedna od brojnih manjkavosti Zakona o referendumu, ali upravo zato mi smatramo da taj posao treba obavljati, u skladu s preporukama Venecijanske komisije, upravo DIP, a ne vlada, odnosno Ministarstvo uprave koji su se itekako kompromitirali svojim postupcima, izjavama i ponašanjem glede ove referendumske inicijative", zaključio je Mlinarić.

"Uputili smo prošli tjedan dopis premijeru i članovima vlade i zatražili da provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa koji su prikupljeni tijekom referendumske inicijative obavi Državno izborno povjerenstvo kao neovisno i nepristrano tijelo", podsjetila je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Pročitajte više