NASA će namjerno srušiti sondu Galileo na Jupiteru

ZBOG straha da ne zarazi Jupiterov mjesec Europu mikrobima koje možda nosi sa Zemlje, NASA je odlučila namjerno srušiti milijardu i pol dolara vrijednu sondu Galileo na sam Jupiter.

Galileo će zamaknuti za Jupiter u nedjelju i potom, brzinom od gotovo 170 tisuća kilometara na sat, uroniti u njegovu vibrirajuću i olujnu atmosferu.

Na putu prema planetu, vrućina i trenje uzrokovat će raspad gotovo tonu i pol teške sonde, uništivši pritom sve eventualne mikrobe koji su se namnožili od lansiranja sonde sad već davne 1989. godine.

Time će se zauvijek spriječiti mogućnost da Galileo udari u Jupiterov mjesec Europu i svoje mikrobe prospe na led koji prekriva njezine goleme oceane.

Taj mjesec, velik poput planeta, smatra se najizglednijim mjestom unutar Sunčevog sustava za razvoj života izvan Zemlje. Kad bi mikrobi s Galilea, kojih možda ima u njegovim bazenima s vodom koje grije radioaktivni plutonij, stigli do Europe, možda bi ugrozili buduće pokušaje istraživanja života kojeg možda ima na tom mjesecu, strahuju znanstvenici.

"Europa izgleda kao mjesto na kojem možda ima života, ali i kao zgodno mjesto za opstanak života sa Zemlje", rekao je dužnosnik NASE za zaštitu planeta John Rummel.

NASA obično detaljno čisti svoje letjelice od mikroba kako bi spriječila kontaminaciju drugih dijelova Sunčevog sustava, ali to nije napravljeno s Galileom, jer ga je planirala ostaviti u orbiti oko Jupitera.

No kad je prije nekoliko godina otkriven potencijal Europe, NASA je promijenila odluku i počeli su planovi za uništenje sonde. Galileo je gotovo iscrpio sve zalihe goriva, pa je njegovo uništenje ubrzala zabrinutost da bi gravitacijska sila Jupitera mogla izmijeniti njegovu putanju i uzrokovati njegov udar u Europu ili neki drugi mjesec.

To će biti prvo namjerno uništavanje svemirske letjelice od 1999. kad je NASA srušila sondu Lunar Prospector na Mjesec. Godine 1994. srušila je Magellana na Veneru, a uobičajeno je namjerno rušenje satelita na Zemlju, kao što je bio NASA-in Compton gamma Ray Observatory 2000. godine.

Četrnaestogodišnja misija Galilea jedna je od najuspješnijih u povijesti NASA-e, a izvorno se trebala baviti samim Jupiterom. No uskoro je raskoš njegovih satelita i okoliša postala žarištem istraživanja, što je na kraju i uvjetovalo odluku o njegovu uništenju.

"Na neki je način Galileo žrtva vlastitog uspjeha", izjavio je stručnjak za Jupiterov mjesec Europu Robert Pappalardo.

(Hina) dam dgk

Pročitajte više