NASA lansirala sondu za istraživanje marsovskog tla

RAKETA "Delta II" je danas uzletjela s kozmodroma Cape Canaveral na Floridi označivši početak svemirske misije čiji je cilj istraživanje sastava marsovskog tla.

Na raketi se nalazi Mars Phoenix Lander, istraživačka sonda čija je masa 350 kg. Ukoliko sve prođe u redu, sonda će se nakon 680 milijuna kilometara dugog puta 25. svibnja sljedeće godine spustiti na površinu Marsa.

Nakon slijetanja, robotski upravljan svemirski brod razviti će par solarnih ploča za napajanje s kojima će njegova ukupna širina biti oko 5.5 metara. Postavit će par stereoskopskih kamera u boji na platformu oko 2 metra iznad površine koje će snimati panoramske poglede, i temperaturne senzore s vremenske stanice Kanadske svemirske agencije (CSA) na visini od 1.2 metra.

Vremenska stanica treba pratiti dnevne i sezonske promjene temperature, atmosferski tlak i brzinu te smjer vjetra. A pulsirajući laser pucati će u atmosferu kako bi izmjerio veličinu i visinu čestica leda i prašine u blizini istraživanog područja.

Uz pomoć 2.35 metara dugačke mehaničke ruke koja funkcionira poput bagera, svemirski će brod iskopati seriju rovova dubokih preko 50 cm, uz pomoć pomične metalne hvataljke s zupčanim oštricama. Na kraju hvataljke nalazi se kamera uz pomoć čijih snimaka će znanstvenici izdvojiti uzorke leda i tla za detaljnu analizu na landeru.

Laboratorij je opremljen dvama mikroskopima za istraživanje fine strukture uzoraka zemlje i leda, koje mogu otkriti karakteristike veličine 1/1,000 dijela širine ljudske vlasi, koji bi mogli biti dokazi o postojanju tekuće vode na planetu.

Phoenix je ime dobio prema mitskoj ptici Feniks koja je ustala iz pepela. To je zbog toga što je  izgrađen od dijelova dva prijašnja projekta za istraživanje Marsa, Mars Surveyor Lander-a iz 2001. i Mars Polar Lander-a iz 1999.

Danas pokrenuta misija će koštati 420 milijuna dolara.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više