NASA: Ljudi mogu izdržati godinu dana u svemiru bez ozbiljno narušenog zdravlja

Foto: NASA

TIJEKOM svog boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) između 2015. i 2016., a koji je trajao punih 340 dana, u tijelu astronauta Scotta Kellyja dogodile su se razne promjene, od očekivanih poput gubitka tjelesne težine i mišićne mase do onih pomalo iznenađujućih poput promjene u genima. 

Naime, znanstvenici su više godina promatrali tjelesno stanje i zdravlje dvojice astronauta, brata blizanca. Jedan, Scott Kelly, proveo je skoro godinu dana u svemiru, a drugi, Mark Kelly, je za to vrijeme bio na Zemlji.

Istraživanje je posebno zanimljivo jer su Mark i Scott međusobno toliko slični da je teško moguće naći sličnije blizance; imaju gotovo istovjetne genome, slične karijere i slična životna iskustva.

Većinom se sve vratilo u normalu

Većina navedenih promjena koje su se dogodile u Kellyjevom tijelu, vratila se u normalu nakon njegovog povratka sa svemirske stanice, stoji u posljednjem izvješću NASA-e koje se temelji na studiji blizanaca, a prenosi CNN.

Rezultati istraživanja stoga sugeriraju da se ljudsko zdravlje "uglavnom može održati" tijekom godine dana boravka u svemiru.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u četvrtak, Mark Kelly zahvalio se svome bratu na njegovoj predanoj službi zemlji.

"Ma, pobrao sam svu slavu, a ti sav posao", odgovorio je u šali Scott svome bratu.

Treba ipak pripaziti

Mada su rezultati dugo očekivane studije pokazali da je za nas moguć jednogodišnji boravak u svemiru bez ozbiljnijih posljedica, ipak su upozorili i na područja na kojima treba poraditi ako se planiraju dulje svemirske misije, poput putovanja na Mars. 

Znanstvenici su u istraživanju molekularne, fiziološke i bihevioralne promjene podijelili na skupine s niskim, srednjim i visokim rizikom. Tako je Scottova promjena tjelesne mase i mikrobioma svrstana u niskorizičnu, promjene u regulaciji kolagena i u krvnim žilama u srednjerizičnu, a nestabilnost genoma u potencijalno visokorizičnu skupinu.

"Kada odemo u svemir, iskusimo mikrogravitaciju i putujemo nevjerojatnim brzinama, naša se tijela prilagođavaju toj situaciji i nastavljaju funkcionirati te, uglavnom, funkcioniraju iznimno dobro", rekao je Steven Platts, zamjenik glavnog voditelja NASA-inog programa za ljudska istraživanja, koji je koordinirao studiju.

Drugačiji DNK

Kao što smo već pisali na Indexu, nakon što se Scott Kelly vratio na Zemlju, pokazalo se kako DNK blizanaca više nije jednak, odnosno da se geni Scotta Kellyja nisu u potpunosti povratili u normalu.

NASA je prema preliminarnim zaključcima iz 2018. utvrdila kako nekoć identični blizanci više nisu identični te da transformacija sedam posto Scottovih gena ukazuje na dugoročne promjene u genima koje su povezane s najmanje pet bioloških funkcija u organizmu.

Znanstvenici vjeruju da su promjene u telomerima, ali i oštećenja na DNK, uzrokovani radijacijom, Scottovim intenzivnijim vježbanjem i restrikcijom u kalorijama. 
Iako se 93 posto Scottovih promjena u ekspresiji gena povratilo u normalu kada se vratio na Zemlju, podset od nekoliko stotina "svemirskih gena" ostao je nepromijenjen.

Jedan blizanac postao viši i mlađi

Kako je prenio Jutarnji list, tijekom boravka u svemiru, jedan od blizanaca postao je čak mlađi od drugog.

“Vratio sam se iz svemira inteligentniji, mlađi i zgodniji od moga blizanca Marka koji je ostao na Zemlji“, rekao je u šali Scott Kelly.

“Hipoteza je bila da će, zbog moga boravka u svemiru, zračenja i mikrogravitacije, a možda i zbog stresa dugotrajnog življenja na ISS-u, moje telomere biti kraće, dakle i starije nego Markove. No dogodilo se suprotno pa sam nakon povratka na Zemlju bio malo mlađi od Marka. Ipak, taj je učinak prestao već za nekoliko mjeseci“, dodao je.

Pojačan imunološki sustav

Studija blizanaca je pokazala da se naš imunološki sustav prilikom boravka u svemiru prilagođava novonastaloj situaciji, odnosno pojačava, jer se na staničnoj razini naše tijelo osjeća napadnuto.

"Tijelo se ponaša kao da je pod uzbunom", rekao je genetičar Christopher Mason sa Sveučilišta Weill Cornell Medicine.

 

Pročitajte više