NASA: Na Marsu je bilo više vode nego što se misli

MARS je imao puno više vode nego što su stručnjaci NASA-e ranije pretpostavljali, ali još se mora otkriti koliko je vode bilo i kako je presušila, izjavili su u petak članovi "Misije Mars".

Istraživanja robota-vozila Opportunity, unutar Marsovog kratera veličine stadiona, donijela su još dokaza o postojanju mineralnog sulfata poput soli - i to puno niže u krateru nego su znanstvenici očekivali.

"Tamo dolje ima znatno više soli nego što smo očekivali. To znači da je više vode sudjelovala u njenom stvaranju nego što smo mislili", rekao je glavni znanstveni istražitelj Steven Squyres na konferenciji za novinare u NASA-inom laboratoriju u Pasadeni.

Dodao je kako ne misli da novim otkrićem imaju zapanjujuće dokaze koji bi upućivali na postojanje oceana, u smislu duboke vodene površine. "Sve što vidimo slaže se s vrlo plitkom vodom, manjom količinom vode koja se isušivala i skupljala, a onda možda isparila", rekao je Squyres.

Opportunity i njegov blizanac Spirit u petom mjesecu misije na Marsu, koja je trebala trajati svega tri mjeseca, nadmašili su NASA-ina očekivanja. U ožujku, Opportunity je otkrio geološke dokaze blizu mjesta svog slijetanja, za koje smatra da su nekada bili "pod vodom".

(Hina) xam yam

Pročitajte više