Nasa na Mjesecu pronašla "značajne količine" vode

NASINO bombardiranje Mjeseca ipak nije bilo uzaludno - znanstvenici su dobili toliko željene dokaze da i ispod njegove površine ima vode. Ranije su tragovi leda, podsjetimo, pronađeni na površini Mjeseca.

> Video: Što je Nasa zapravo radila na Mjesecu?

Kako je izvijestila Nasa, postojanje vode na Mjesecu su definitivno potvrdile čestice leda pronađene u prašini nastaloj od eksplozije projektila, 9. listopada u 13.35 sati prema hrvatskom vremenu. Čestice je prikupio satelit LCROSS koji se nalazio u misiji pronalaska vode na Mjesecu.

U Nasinom se izvješću navodi kako je pronađena "značajna količina" vode. Nasin stručni suradnik Doug Cooke je procijenio kako se u krateru kojeg je načinio projektil nalazi oko 90 litara vode.

Kao lokacija izabrano potencijalno crpilište vode za buduću bazu

Nasa je projektil ispalila na lokaciju nedaleko od kratera Shackleton - mjesta na kojem planiraju izgraditi svemirsku postaju za koju se nadaju da bi trebala biti dovršena do 2024. godine.

Otkriće potencijalnih zaliha vode na Mjesecu znači da se astronautima ne bi vodu trebalo dopremati sa Zemlje. Zato je kao lokacija gađanja projektilom i izabrano mjesto nedaleko od lokacije za gradnju buduće baze - upravo tu će biti izrađeno crpilište i spremnik.

Pročitajte više