NASA napokon lansirala Endeavour

AMERIČKA svemirska agencija NASA napokon je, nakon pet otkazivanja, uspješno lansirala svemirsku letjelicu Endeavour u orbitu. Prethodnih pet pokušaja lansiranja u Svemirskom centru Kennedy na Floridi odgođeni su zbog lošega vremena ili curenja goriva. Posada Endeavoura provest će 11 dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici gdje će završiti projekte koje je započeo japanski istraživački tim. Da se današnje lansiranje nije realiziralo, projekt bi morao biti odgođen do kraja mjeseca da bi se napravilo prostora za ruski teretni svemirski brod koji je na rasporedu za lansiranje u narednim danima.

Posada lansiranog Endeavoura sastavljena je od sedam članova, šest Amerikanaca i jedne Kanađanke, Julie Payette, koja je zadužena za upravljanje robotskom rukom letjelice.
S njihovim dolaskom, broj Zemljana koji se nalaze u svemiru popet će se na rekordnih 13 članova, prenosi BBC.

Svemirska postaja veličine četverosobnoga stana

Osim tehničkih poslova koje će Endeavourova posada napraviti u Međunarodnoj svemirskoj stanici, zadatak ovog lansiranja je i prijevoz američkog člana posade Tima Kopre koji će ostati u svemiru, i prijevoz natrag na Zemlju Japanca Koichija Wakate koji je u svemiru proveo protekla tri mjeseca. Međunarodna svemirska stanica prostire se na površini veličine prosječnoga četverosobnoga stana.

Pročitajte više