NASA: Naš lander InSight će možda "preživjeti" još samo par mjeseci

Foto/Ilustracija: NASA

ZNANSTVENICI NASA-e koji vode misiju InSight kazali su na konferenciji za novinare održanoj 17. svibnja da bi lander mogao prestati funkcionirati unutar sljedećih nekoliko mjeseci zbog sve manje opskrbe električnom energijom.

Naime, prašina na Marsu je s vremenom sve više prekrivala njegove solarne ploče te je sada proizvodnja energije smanjena na otprilike 500 vati po satu tijekom jednog dana na Marsu, odnosno sola. Kada je InSight sletio u studenom 2018., solarni paneli su svakoga sola proizvodili oko 5000 vatsati.

"Pretpostavljamo da ćemo na kraju ove godine morati prekinuti sa svim operacijama na landeru InSight. Ne želimo ga isključiti, ali nećemo imati dovoljno energije za njegove procese", rekla je Kathya Zamora Garcia, zamjenica voditelja projekta InSight.

Funkcionirao dvostruko duže nego što je predviđeno

Ipak, treba uzeti u obzir da će InSight pri kraju svoje misije "živjeti" dvostruko dulje nego što se prvobitno očekivalo. Znanstvenici su smatrali da će funkcionirati dvije, ali je on uspio izdržati čak četiri godine. Za to je vrijeme detektirao više od 1300 potresa na Crvenom planetu, piše Universe Today.

Nedavno je na Marsu otkrio najveći potres do sada zabilježen na nekom drugom planetu; radilo se o potresu magnitude 5. Tijekom svog boravka na Crvenom planetu prikupio je mnoštvo podataka o strukturi i unutrašnjem ustroju Marsa.

"InSight je promijenio naše razumijevanje unutrašnjosti stjenovitih planeta i postavio temelje za buduće misije. Ono što smo naučili o Marsovoj unutarnjoj strukturi možemo primijeniti na Zemlju, Mjesec, Veneru, pa čak i stjenovite planete u drugim solarnim sustavima", rekla je astronomkinja Lori Glaze, direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu znanost.

Pokušaji čišćenja panela

Mada je na solarnim panelima landera tijekom vremena bilo sve više prašine, znanstvenici su se nadali da bi ih mogli očistiti vrtlozi prašine (engl. dust devil); kao što je bio slučaj s roverima Spirit i Opportunity. No, lander InSight nije bio te sreće.

Stručnjaci su zatim smislili jedno privremeno rješenje. Budući da je prašina na Marsu nabijena statičkim elektricitetom, iskoristili su njezina magnetska svojstva tijekom vjetrovitih dana kako bi pokušali djelomično očistiti panele. Naredili su landeru da uzme tlo s Marsa i baci ga na rub panela, pri čemu je ono privuklo dio prašine raspoređene po cijeloj ploči.

Izveli su ovaj pametni trik šest puta i svaki put je povećao proizvodnju energije za oko 5 posto.

No, područje na kojemu je lander sada ulazi u zimsko razdoblje te će se akumulacija prašine vjerojatno još povećati zbog manje Sunčeve svjetlosti i veće količine prašine u atmosferi.

Kraj u prosincu?

Znanstvenici su kazali da bi naleti vjetra, odnosno vrtlozi mogli očistiti 25 posto InSightovih panela i da bi time lander dobio oko 1000 vatsati po solu; što bi bilo dovoljno za nastavak prikupljanja znanstvenih podataka. Međutim, ako se nastavi dosadašnji tempo gubitka energije, InSight će svoje neseizmičke instrumente nakon kraja svibnja uključiti još samo nekoliko puta.

Naime, znanstvenici sada daju prioritet seizmometru landera, koji će raditi u odabrano doba dana, kao što je noć, kada je vjetar slab te se lakše detektiraju potresi.

Do tada bi InSight mogao imati dovoljno snage da povremeno fotografira svoj okoliš i komunicira sa Zemljom. No tim očekuje da će oko prosinca lander biti toliko slab da će jednostavno prestati reagirati.

Pročitajte više